Tysk flagga
English
Swedish
Vy över landskap vid havet
Flicka tittar på konstverk
Halmstads slott
Stadsbiblioteket med ån Nissan framför i skymning

Sevärdheter

Det är enkelt att njuta av sevärdheterna i Halmstad. Gå en konstpromenerad för att hitta stadens konst i alla dess former, upptäck vår historia på gränsen mellan Danmark och Sverige, bege dig ut i naturen för en riktig wow-upplevelse eller fördjupa dina kunskaper på ett av stadens museum. Det finns något för alla!

Söndrumsurnan

Söndrumsurnan ritades av Ferdinand Boberg. Han var en framstående arkitekt som även ritade möbler, skåp, pianon och kakelugnar.

 

Urnan är tillverkad av granit från Söndrum. År 1924 fick Halmstads stad ett erbjudande från Skandinaviska Granitaktiebolaget att köpa den vackra urnan för 2000 kronor, vilket var mycket pengar på den tiden. När Halmstads stad inte ansåg sig ha råd tog en privatperson bosatt i Söndrum saken i sina egna händer.

På dennes initiativ startades tillsammans med tidningen Halland en insamling av enkronor. Söndrumsbron lyckades även få ett bidrag från Halmstads naturskydds- och försköningsförening. När nu så många hade engagerat sig beslutade Halmstads stad att skjuta till det resterande beloppet och urnan köptes in för placering i Norre Katts park. Kanske kan man därför säga att Söndrumsurnan fått sitt namn av två skäl – främst söndrumsgraniten, men även en eldsjäl bosatt i Söndrum.

 

Konstnär: Ferdinand Boberg

Årtal: 1909

Material: Söndrumsgranit

Kontaktinformation

Telefonnummer
035-12 02 00

E-postadress
info@tourist.halmstad.se

Hitta hit

Besöksadress
Norre Katts park

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.

Bra att veta