Tysk flagga
English
Swedish
Vy över landskap vid havet
Flicka tittar på konstverk
Halmstads slott
Stadsbiblioteket med ån Nissan framför i skymning

Sevärdheter

Det är enkelt att njuta av sevärdheterna i Halmstad. Gå en konstpromenerad för att hitta stadens konst i alla dess former, upptäck vår historia på gränsen mellan Danmark och Sverige, bege dig ut i naturen för en riktig wow-upplevelse eller fördjupa dina kunskaper på ett av stadens museum. Det finns något för alla!

Kungamötet

På rådhustrappan på Stora torg står Edvin Öhrströms Kungamötet.

Skulpturen skildrar mötet mellan Hallands danske kung Kristian IV och Gustav II Adolf i Halmstad 1619. Händelsen inträffade i samband med betalningen av sista lösen på Älvsborgs fästning. Mötet kombinerades med en fest i sann 1600-talsanda och varade i en hel vecka. Båda kungar är kända för att ha varit festprissar och fick bäras i säng efter mötets storartade gästabud. Runt stenen skildras det festande folket.

Statyn placerades på trappan 1952. Öhrström har här tonat ner de heroiska inslagen och de stora gesterna. Konstnären fick under sina år i Paris kontakt med utomeuropeisk konst, vilket speglas i skulpturen. Kungamötet är utformat i ett massivt stenblock som kan spåras i egyptisk konst och det reliefartade uttrycket påminner om den forntida assyriska konsten.

Konstnär: Edvid Öhrström

Årtal: 1952

Material: Sten

Kontaktinformation

Telefonnummer
035-12 02 00

E-postadress
info@tourist.halmstad.se

Hitta hit

Besöksadress
Rådhuset, Stora torg
30102 Halmstad

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.

Bra att veta