Tysk flagga
English
Swedish
Vy över landskap vid havet
Flicka tittar på konstverk
Halmstads slott
Stadsbiblioteket med ån Nissan framför i skymning

Sevärdheter

Det är enkelt att njuta av sevärdheterna i Halmstad. Gå en konstpromenerad för att hitta stadens konst i alla dess former, upptäck vår historia på gränsen mellan Danmark och Sverige, bege dig ut i naturen för en riktig wow-upplevelse eller fördjupa dina kunskaper på ett av stadens museum. Det finns något för alla!

Erik Höglunds glasfönster

I samband med invigningen av Halmstads gågata Köpmansgatan återinvigdes fyra av konstnären Erik Höglunds dekorativa glasfönster.

Fönstren var i många år placerade i Restaurang Norre Kavaljeren, innan de antagit sin nya form som två stoder om vardera två glas. På dagen kan konstverken te sig ganska anonyma, men vid skymning, då belysningen tänds, träder glasets olika gestalter och färger fram likt lysande ädelstenar.

Erik Höglund var en mångsidig konstnär som revolutionerade den svenska glaskonsten. Från mitten av 1950-talet till sin bortgång 1998 skapade han närmare 150 större verk för offentlig miljö. Till Halmstad kom han tack vare konstnärskollegorna Walter Bengtsson och Edvin Öhrström.

Restaurang Norre Kavaljeren, en av Halmstads populäraste restauranger under 1960- och 1970-talet, drabbades 1983 av en häftig brand. I lokalen fanns ett flertal konstverk av både lokala och nationella konstnärer. De flesta verk, däribland Erik Höglunds glasfönster, räddades och placerades i Halmstad kommuns förråd, innan de 2008 återupptäcktes av en slump.  Förhoppningen är att i framtiden kunna se fler av konstnärens verk i centrala Halmstad.

Konstnär: Erik Höglund

Årtal: 1959

Material: Glas och betong

Kontaktinformation

Telefonnummer
035-12 02 00

E-postadress
info@tourist.halmstad.se

Hitta hit

Besöksadress
Köpmansgatan
30242 Halmstad

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.

Bra att veta