Tysk flagga
English
Swedish
Vy över landskap vid havet
Flicka tittar på konstverk
Halmstads slott
Stadsbiblioteket med ån Nissan framför i skymning

Sevärdheter

Det är enkelt att njuta av sevärdheterna i Halmstad. Gå en konstpromenerad för att hitta stadens konst i alla dess former, upptäck vår historia på gränsen mellan Danmark och Sverige, bege dig ut i naturen för en riktig wow-upplevelse eller fördjupa dina kunskaper på ett av stadens museum. Det finns något för alla!

Europa och tjuren - fontän

Carl Milles fontän Europa och tjuren pryder Stora torg mitt i Halmstad.

I början av 1900-talet ansågs Stora torg som alldeles för stort och ödsligt, därför efterlystes förslag på utsmyckning. Två decennier och två tävlingar senare fanns fortfarande inte något bra förslag. 1920 kontaktades då Carl Milles, en av dåtidens största skulptörer. Resultatet blev skulpturgruppen Europa och tjuren, en mytologisk berättelse om guden Zeus som förvandlar sig till en tjur för att röva bort den vackra prinsessan Europa.

Skulpturgruppen kom på plats i november 1926. I samband med utplaceringen lämnade Milles in en mycket detaljerad plan på hur pilar, näckrosor och fiskar skulle planteras ut och skötas. Detta för att grönskan skulle lyfta skulpturgruppens uttryck. Dock ignorerade Halmstad stad hans anvisningar och lät istället grönskan växa vilt. Anledningen till detta kan vara att Halmstadborna klagade över att se skulpturens nakna kroppar. Efter byggnationen av parkeringsgaraget vid Stora torg försvann dock all grönska runt Europa och tjuren under 1960-talet.

Carl Milles neoklassicistiska skulpturer finns att se i många svenska städer och just denna skulpturgrupp kan man även se på Cranbrook Academy of Art i Michigan, där Milles undervisade i många år.

Konstnär: Carl Milles

Årtal: 1926

Material: Brons och sten

Kontaktinformation

Telefonnummer
035-12 02 00

E-postadress
info@tourist.halmstad.se

Hitta hit

Besöksadress
Stora Torg
30102 Halmstad

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.

Bra att veta