Tysk flagga
English
Swedish
Vy över landskap vid havet
Flicka tittar på konstverk
Halmstads slott
Stadsbiblioteket med ån Nissan framför i skymning

Sevärdheter

Det är enkelt att njuta av sevärdheterna i Halmstad. Gå en konstpromenerad för att hitta stadens konst i alla dess former, upptäck vår historia på gränsen mellan Danmark och Sverige, bege dig ut i naturen för en riktig wow-upplevelse eller fördjupa dina kunskaper på ett av stadens museum. Det finns något för alla!

Danska fall

Danska Fall är ett vattenfallssystem med historia.

Benämningen Danska fall härrör från en sägen: Efter slaget vid Fyllebro den 17 augusti 1676 i kriget mellan danskar och svenskar sägs en mindre del av den slagna danska hären ha flytt uppåt längs Fylleån, där de försökte gömma sig. En grupp hann så långt som till skogarna vid Assman nära Simlångsdalen. Enlig sägen försökte danskarna ta sig över en hängbro vid fallen i Assman, men svenskarna jagade och hann upp dem. De högg ner bron när många danskar befann sig på den och bron störtade ner i forsen. Många danskar ska ha fallit i och omkommit.

Idag ligger vattenfallssystemet i ett naturreservat, är 70 hektar stort och faller i Assman, ibland kallad Ässman. Huvudfallet har en fallhöjd av cirka 35 meter.

Hitta hit

Besöksadress
Simlångsdalen

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.

Bra att veta