Tysk flagga
English
Swedish
Vy över landskap vid havet
Flicka tittar på konstverk
Halmstads slott
Stadsbiblioteket med ån Nissan framför i skymning

Sevärdheter

Det är enkelt att njuta av sevärdheterna i Halmstad. Gå en konstpromenerad för att hitta stadens konst i alla dess former, upptäck vår historia på gränsen mellan Danmark och Sverige, bege dig ut i naturen för en riktig wow-upplevelse eller fördjupa dina kunskaper på ett av stadens museum. Det finns något för alla!

S:t Olofs kapell

S:t Olofs kapell i Tylösand har en märklig historia.

Kapellet uppfördes 1721 som kyrka åt församlingen i Lidhult vid Smålandsgränsen. Drygt 150 år senare revs det för att ersättas av en kyrka av sten. Och då köptes virket efter det gamla kapellet av en lantbrukare i socknen för att använda det till bostadshus.

 

Vid ett besök i Lidhult 1931 fick landsantikvarien i Halland, Erik Salvén, höra historien om det gamla kapellet. Han besökte lantbrukaren och blev visad de gamla, vackra takmålningarna från kyrkan på husets vind. Genom ett intensivt detektivarbete kunde han spåra det mesta av inventarierna. Brudbänken vid koret var uppsatt som kalvkätte på en gård och de spiralvridna kolonnerna på altaruppsatsen återfanns i USA, där de användes som blomsterpiedestaler.

Erik Salvén var besjälad av tanken att återuppföra kapellet igen. Han lyckades genom idogt arbete samla in medel för återuppbyggnaden vid den vackra platsen där kapellet står idag. Grundstenen lades Olofsdagen, den 29 juli 1947. Den 3 september 1950 var det dags för invigningen.

På berghällen väster om S:t Olofs kapell står en klockstapel, i den det hänger två klockor: Hallandshertig prins Bertils klocka och danska drottningen Ingrids klocka. Psalmen på den svenska klockan är författad av prins Wilhelm.

Till den vackra kapellanläggningen hör även en kaplansgård, en klockaregård och en kyrkoväktarstuga.

Kontaktinformation

Telefonnummer
035-308 07

E-postadress
info@sanktolofskapell.se

Webbsida
www.sanktolofskapell.se

Hitta hit

Besöksadress
Tjuvahålsvägen 14
30273 Halmstad

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.

Bra att veta