Tysk flagga
English
Swedish
Vy över landskap vid havet
Flicka tittar på konstverk
Halmstads slott
Stadsbiblioteket med ån Nissan framför i skymning

Sevärdheter

Det är enkelt att njuta av sevärdheterna i Halmstad. Gå en konstpromenerad för att hitta stadens konst i alla dess former, upptäck vår historia på gränsen mellan Danmark och Sverige, bege dig ut i naturen för en riktig wow-upplevelse eller fördjupa dina kunskaper på ett av stadens museum. Det finns något för alla!

Norre Port

Norre Port var en del av stadens befästning, som även innefattade Halmstads slott och de vallar man ser rester av vid Norre Katts Park och Karl XI:s väg.

Halmstad var en viktig utpost för det danska riket mot det starkare grannlandet Sverige. I början av 1600-talet satte kung Kristian lV därför igång en verksamhet för att rusta upp Halmstads befästningsverk.

Det tog bara några år för att förvandla Halmstad till ett starkt fäste och de många arbeten som behövde göras gjorde stadens hantverkare gott. Under den tiden byggdes även de fyra stadsportarna, en för varje väderstreck. Den mäktigaste av dem var Öster Port som skyddade bron över Nissan.

 

Norre Port blev klar 1601. Under 1700-talet, när Halland hade blivit svenskt, gick Halmstads fästningsverk under. Norre Port var en av de få byggnader och den enda av alla fyra portar som stod kvar.

1870 försökte Carl Wilhelm Wallberg att driva igenom rivningen av porten, då den var i dåligt skick och ansågs vara ett hinder för stadsutvecklingen. Detsamma försökte hans bror Isak Wallberg två år senare, men båda misslyckades. Konungens Befallningshavande fridlyste staden 1873, men 1879 beslöt stadsfullmäktige att porten skulle förstöras. Det var dock fortfarande inte slutet av diskussionen och Hans Hildebrand fick stadsfullmäktige att ta tillbaka beslutet. Porten fick stå kvar.

1887 blev den till ett museum. 1929 fick Norre Port Halmstads första trafiksignal som reglerade motortrafiken som körde genom porten tills den 1939 enkelriktades från norr till söder och 1971 förbjöds totalt. 1974-75 restaurerades porten och 2007 förklarades den som byggnadsminne. 

Kontaktinformation

Telefonnummer
035-12 02 00

E-postadress
info@tourist.halmstad.se

Hitta hit

Besöksadress
Storgatan 52
30243 Halmstad

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.

Bra att veta