Tysk flagga
English
Swedish
Vy över landskap vid havet
Flicka tittar på konstverk
Halmstads slott
Stadsbiblioteket med ån Nissan framför i skymning

Sevärdheter

Det är enkelt att njuta av sevärdheterna i Halmstad. Gå en konstpromenerad för att hitta stadens konst i alla dess former, upptäck vår historia på gränsen mellan Danmark och Sverige, bege dig ut i naturen för en riktig wow-upplevelse eller fördjupa dina kunskaper på ett av stadens museum. Det finns något för alla!

S:t Nikolai kyrka

En kyrka som bär spår av gångna tiders händelser.

Halmstad flyttades i början av 1300-talet närmare kusten och det var då man började bygga S:t Nikolai kyrka, uppkallad efter de sjöfarandes skyddshelgon. Den blev färdig i slutet av 1400-talet och är en av de få byggnader som överlevde storbranden 1619. Idag ligger kyrkan mitt i staden vid Stora torg och inbjuder med sin klockklang alla inom hörhåll att komma.

I kyrkan finns elva målade fönster. I koromgång finns åtta färgfönster av konstnären Einar Forseth, norr och söder om mittgången finns två runda färgfönster skapade av Halmstadkonstnären Erik Olson och fönstret i dop- och vigselkapellet är skapat av Einar Forseth även det.

Många renoveringar har förändrat utseendet av kyrkan under århundraden, ändå rymmer hon den plats som varit samlingspunkt för generationer av kristna i Halmstad.

Sankt Nikolaus

Kyrkan bär sitt namn av Biskop Nikolaus av Myra, som är ett av kyrkohistoriens mest populära helgon. Han levde i början av 300-talet och det finns många spännande berättelser om hans godhet. Hans kvarlevor finns bevarade i Bari, på Italiens "häl". Sankt Nikolaus  betraktas som skyddshelgon för sjöfolk, fångar, bagar m.m. och avbildas med olika attribut som skepp, tre guldklimpar eller penningpungar. Hans dag firas den 6 december som är Nikolausdagen.

Kontaktinformation

Telefonnummer
035-282 20 60

E-postadress
sanktnikolai.forsamling@svenskakyrkan.se

Webbsida
www.svenskakyrkan.se/stnikolai

Hitta hit

Besöksadress
Karl XI:s väg 2
30242 Halmstad

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.