Tysk flagga
English
Swedish
Vy över landskap vid havet
Flicka tittar på konstverk
Halmstads slott
Stadsbiblioteket med ån Nissan framför i skymning

Sevärdheter

Det är enkelt att njuta av sevärdheterna i Halmstad. Gå en konstpromenerad för att hitta stadens konst i alla dess former, upptäck vår historia på gränsen mellan Danmark och Sverige, bege dig ut i naturen för en riktig wow-upplevelse eller fördjupa dina kunskaper på ett av stadens museum. Det finns något för alla!

Särdals Livräddningsstation

Uppförd 1908 vid dåvarande hamnen i Busör för räddning av skeppsbrutna.

Under septemberstormen 1903 förliste 20 skutor och 60 sjömän drunknade mellan Vinga och Ängelholm. Kustborna kände sig maktlösa och bestämde att de måste ha en rejäl båt för att rädda nödställda vid skeppsbrott. En donator räddade företaget och sommaren 1908 hämtades roddlivbåten OTTO STENBERG i Halmstad. Den 28 oktober samma år stod Särdals Livräddningsstation färdig och invigdes med en stor övning med stationens frivilliga personal.

1957 var anläggningen otidsenlig. SSRS (Svenska Sjöräddnings Sällskapet) skänkte stationen till Harplinge Hembygdsgård, som fortfarande sköter museet för sjöräddning, sjöfart och fiske som inrymmer den gamla livräddningsstationen. Här kan du se den äkta OTTO STENBERG samt räddningsinventariet och fiskeredskap.

Kontaktinformation

Telefonnummer
035-516 24

Webbsida
harplingehembygd.se/byggnader/livraddningsstation/

Hitta hit

Besöksadress
Särdal
30570 Haverdal

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.

Bra att veta