Tysk flagga
English
Swedish
Vy över landskap vid havet
Flicka tittar på konstverk
Halmstads slott
Stadsbiblioteket med ån Nissan framför i skymning

Sevärdheter

Det är enkelt att njuta av sevärdheterna i Halmstad. Gå en konstpromenerad för att hitta stadens konst i alla dess former, upptäck vår historia på gränsen mellan Danmark och Sverige, bege dig ut i naturen för en riktig wow-upplevelse eller fördjupa dina kunskaper på ett av stadens museum. Det finns något för alla!

Brooktorpsgården

Brooktorpsgården hör till en av Halmstads äldsta hus och är ett exempel för korsvirkesstilen som var vanlig under 1700-talet.

Hur gammal Brooktorpsgården är vet man inte exakt, men var namnet kommer ifrån är känt. Det uppkom 1948 när huset renoverades och syftar på den medeltida föregångaren till Halmstad, som bar namnet Brookthorp. Kvarteret som gården ligger i har samma namn och vissa forskare anser att den medeltida staden kan ha legat i samma område.

Brooktorpsgården är ett av de hus Hallands Museiförening räddade från att rivas i början av 1900-talet. Numera ägs den av stiftelsen Hallands Länsmuseer och Hallands Konstmuseum ansvarar för verksamheten i fastigheten. Konstmuseet arrenderar i sin tur ut lokalerna till Kafé Brooktorpsgården.

Genom åren har det funnits många ägare till fastigheten, varav många var arbetskarlar, jordbrukare och sysselsatta inom sjönäringen. Den första dokumenterade ägaren var tullnären Johan Bostelius. En tullnär var ”cronbetjänt”, vilket idag ungefär motsvarar en statstjänsteman. Bostelius ägde ett hus på tomten omkring 1650. 1876 köpte bodrängen Anders Nilsson fastigheten, innan hans dotter, småskolelärarinnan Augusta Josefina Nilsson, tog över Brooktorpsgården. År 1918 sålde hon den till stiftelsen Hallands Länsmuseer.

De som bodde i huset hade mindre bostadsyta än vad man idag får intryck av. Övervåningens ”högloft” är en sentida inredning. Det var fram till sekelskiftet 1900 oinrett och användes troligen som förråd. Om inte den knutinramade uthuslängan funnits hade nog trångboddheten varit påtaglig. Den nästan representationslika känslan vid idag förnimma kan de forna besökarna knappast ha känt. Utomhuslängan är byggt i omväxlande knuttimning och skiftesverk, vilket är en ålderdomlig byggnadsstil. Förutom köket inrymdes stall och förrådsutrymmen i denna del.

Brooktorpsgården har renoverats och förändrats åtskilligt under århundradens gång och nästan hela den inredning vi ser idag är från 1948. Trots detta är atmosfären bevarad och Brooktorpsgården förblir den kulturmiljö som med sin historia och stämning för oss långt tillbaka till en annan tid.

Kontaktinformation

Telefonnummer
035-16 23 00

E-postadress
kansli@hallandskonstmuseum.se

Webbsida
www.hallandskonstmuseum.se/om-museet/brooktorpsgarden

Hitta hit

Besöksadress
Kyrkogatan 12
30242 Halmstad

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.

Bra att veta