Tysk flagga
English
Swedish
Vy över landskap vid havet
Flicka tittar på konstverk
Halmstads slott
Stadsbiblioteket med ån Nissan framför i skymning

Sevärdheter

Det är enkelt att njuta av sevärdheterna i Halmstad. Gå en konstpromenerad för att hitta stadens konst i alla dess former, upptäck vår historia på gränsen mellan Danmark och Sverige, bege dig ut i naturen för en riktig wow-upplevelse eller fördjupa dina kunskaper på ett av stadens museum. Det finns något för alla!

Tylön

Tylön ligger strax utanför Tylösand och är södra Hallands enda ö.

Ön, som skiljs från fastlandet av ett brett sund, består huvudsakligen av gles ljungbevuxen berg- och klippterräng med inslag av buskskog och ängspartier. Från bryggan till öns högsta punkt löper en oxelallé som planterades i slutet av 1800-talet och omges av en förvildad fruktträdgård. Namnet Tylön kommer från ’tyle’, ett gammalt dialektord som betyder utskjutande, bergig udde.

På ön finns fornlämningar som består av tre bronsåldersrösen, två stensättningar samt Tylajungfrun, en rest sten på vars topp en så kallad klumpsten är placerad. Under 1700-talet var Tylön en av de öar som kronan upplät till sina båtsmän för fiske. Båtsmännen ingick i försvaret och tjänade orlögsflottan. Fiskeläget på Tylön övergavs i slutet av 1700-talet.

År 1870 uppfördes ett fyrtorn av järn och en bostad för fyrbetjäning. Ön var dock bebodd långt innan dess, redan på 1500-talet fanns ett fiskeläge här. Fyren är obemannad sedan 1968.

Tylön är idag naturreservat och fågelskyddsområde med tillträdesförbud 15 mars – 15 juli. Ön är häckningslokal för ejder, måsfågel och tobisgrissla.

Kontaktinformation

Telefonnummer
035-12 02 00

E-postadress
info@tourist.halmstad.se

Hitta hit

Besöksadress
Tylösand
30102 Halmstad

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.