Tysk flagga
English
Swedish
Vy över landskap vid havet
Flicka tittar på konstverk
Halmstads slott
Stadsbiblioteket med ån Nissan framför i skymning

Sevärdheter

Det är enkelt att njuta av sevärdheterna i Halmstad. Gå en konstpromenerad för att hitta stadens konst i alla dess former, upptäck vår historia på gränsen mellan Danmark och Sverige, bege dig ut i naturen för en riktig wow-upplevelse eller fördjupa dina kunskaper på ett av stadens museum. Det finns något för alla!

Särdals kvarn

En av Europas största kvarn i sitt slag.

Särdals kvarn uppfördes år 1890. Kvarnbyggnaden liksom den före detta mjölnarbostaden, magasinet och stallet är idag byggnadsminnen. Visningar arrangeras vid olika tillfällen eller enligt överenskommelse med ägaren.

Kvarnen är ett gott exempel på en fullriggad holländare eller "hättkvarn". Väderkvarnen är en av Nordens största och uppfördes som ersättning för den nedbrunna stubbamölla som stått på samma plats.

Särdals kvarn uppfördes i sex våningar totalt. Stensockeln i murad natursten rymmer två våningar. Träkonstruktionen, klädd med panel och tjärad papp, rymmer fyra våningar, så kallad "loft". Runt om den åttkantiga byggnadskroppen löper en segelaltan från vilken utsikten är milsvid och där vinden är ett stående inslag. Kvarnen har automatisk drejning med så kallad "vindrosett", ett mindre vindfång på den lökformade hättans baksida, vinkelställd mot det riktiga vindfånget. Vid tidpunkten för uppförandet var Särdals kvarn med självreglerande segel och segel som med ett enkelt handgrepp kunde anpassas efter vindändringen mycket modern.

Intill kvarnen och genom en gång sammanbunden med denna uppfördes en tvåvåningsbyggnad med välvt tak. Den västra delen fungerade som magasin och den östra som mjölnarbostad. Året efter uppfördes svinstallet med brygghus och utedass. Totalt uppgick anläggningskostnaden till 18000 kronor. Två möllesvennar drev kvarnrörelsen till dess att en lämplig arrendator hade hittats.

År 1910 övergick kvarnen i enskild ägo. Då fångades vinden fortfarande upp av segelduk. Den nye ägaren moderniserade kvarnen genom att vingarna försågs med självreglerande jalusier istället för segel. År 1919 köptes kvarnen av Johan P. Tullgren från Smålandsstenar. Året efter havererade kuggkransen som kupolen vilar på. 1921 slog åskan ner och skadade vingarna av trä så att nya måste tillverkas. Man beslöt då att förse kvarnen med nya vingar av stålkonstruktion och att införa självsegling. Johann Tullgren dog 1927 och fram till 1932 drevs kvarnen av sterbhuset, då sonen Henry Tullgren tog över den. Han investerade bland annat i en råoljemotor för användning när det var vindstilla. För denna uppfördes den lilla tegelutbyggnaden på kvarnens nordöstra sida. Under 1940-talet installerades eldrift, då bristen på drivmedel var stor.

Den 1 augusti 1967 lades kvarnrörelsen ned. Tora och Henry Tullgren bodde då fortfarande i de två rum och kök. Den 24 oktober 1980 förklarades kvarnen som byggnadsminne. En utförlig dokumentation av kvarnen gjordes 1990 av Länsstyrelsen i Hallands län. En del underhållsarbeten har sedan dess utförts vid olika tillfällen.

I Särdals kvarn finns även café samt butik och husdjur är tillåtna i trädgården.

Kontaktinformation

Telefonnummer
035-520 29

E-postadress
butiken@sardalskvarn.se

Webbsida
www.sardalskvarn.se

Hitta hit

Besöksadress
Särdal
30570 Haverdal

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.

Bra att veta