Tysk flagga
English
Swedish
Vandrare
Halmstad Arena
Golfspelare
Fiskare

Aktiviteter

Passa på att ta ett dopp vid någon av Halmstads fina stränder, besök flaggskeppet Tylösand eller hitta din egen favoritvik. Naturen finns nära hela tiden med vidsträckta myrar, ädellövskog, branta bergsluttningar och forsande vattenfall. Upplev något av alla våra naturreservat till fots, cykel eller varför inte kanot? Är du sugen på att slå några slag har du hamnat rätt här med. Det finns hela tolv golfbanor i Golfhuvudstaden Halmstad. Prova din kreativa sida i en hantverksbod eller upplev spänningen i en mer fartfylld aktivitet. 

Örjans Vall

Örjans Vall är ett begrepp inom svensk idrott.

Den idylliska idrottsplatsen vid Nissan i Halmstad har med åren utkristalliserats till en utpräglad och populär fotbollsarena som vunnit flera omröstningar som landets vackraste i elitsammanhang. I samband med Riksidrottsförbundets 100-årsjubileum förklarades Örjans vall som idrottshistoriskt minnesmärke.

I början av 1920-talet var arbetslösheten i landet stor och statsmakterna beslöt om åtgärder för att skapa sysselsättning. Överenskommelse träffades sålunda mellan Riksförbundet för idrottens främjande och Statens Arbetslöshetskommission om bidrag för anläggande av idrottsplatser.

Halmstads Idrottsplats, som den först kallades, invigdes högtidligt den 30 juli 1922 av HKH Kronprins Gustav Adolf. Vid idrottsplatsen köade folk framför entréns många biljettkassor. Trängseln var stor och en extra ingång fick öppnas. Där ställde sig stadens poliskommissarie och besökarna la sin avgift i hans pickelhuva. När samtliga åskådare räknats in fanns 1 200 personer på platsen.

I augusti samma år gav stadsfullmäktige idrottsplatsen namnet Örjans Vall efter S:t Örjans hospital som under medeltiden fanns vid platsen för Örjans Valls entré.

Den 3 september 1922 var det åter en stor dag för Örjans Vall. Med start och mål vid idrottsplatsen anordnades stafettlöpning genom stadens gator med bortåt 300 deltagare från Halmia, Bollklubben och Kamraterna. Samma dag var det också fotbollspremiär.

När Sverige fick uppdraget att arrangera VM i fotboll 1958 var det ganska naturligt att Halmstad blev en av de tolv VM-städerna i landet. Två matcher föll på Halmstads lott: Nordirland-Tjeckoslovakien (1-0) och Nordirland-Argentina (1-3). Matcherna sågs av sammanlagt 24 821 personer.

Vid Örjans Vall har också anordnats landskamper i fotboll, stora gymnastikuppvisningar och firandet av fredsdagen den 7 maj 1945. Under 1980-talet togs löparbanorna bort och friidrotten flyttade till Idrottsplatsen Sannarp.

Liksom 1922 skulle arbetslösheten bli lösningen på sittplatsproblemet. Den gamla träläktaren hade tjänat ut och sommaren 1972 var den nuvarande huvudläktaren, arenabelysning och resultattavla färdiga och togs i bruk vid en fotbollsmatch mellan det engelska West Ham och Halmstadalliansen – på dagen 50 år efter Örjans Valls invigning den 30 juli 1922.

Idag är Örjans Vall hemmaarena för Halmstad Bollklubb (HBK).

Kontaktinformation

Telefonnummer
035-17 18 80

E-postadress
info@hbk.se

Webbsida
www.hbk.se

Hitta hit

Besöksadress
Laxövägen
30231 Halmstad

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.