Tysk flagga
English
Swedish
Vandrare
Halmstad Arena
Golfspelare
Fiskare

Aktiviteter

Passa på att ta ett dopp vid någon av Halmstads fina stränder, besök flaggskeppet Tylösand eller hitta din egen favoritvik. Naturen finns nära hela tiden med vidsträckta myrar, ädellövskog, branta bergsluttningar och forsande vattenfall. Upplev något av alla våra naturreservat till fots, cykel eller varför inte kanot? Är du sugen på att slå några slag har du hamnat rätt här med. Det finns hela tolv golfbanor i Golfhuvudstaden Halmstad. Prova din kreativa sida i en hantverksbod eller upplev spänningen i en mer fartfylld aktivitet. 

Skipås naturreservat

Skipås bjuder på böljande betesmarker, högrest bokskog, ett trolskt ”alkärr” och en rik vårblomning.

Området, som i folkmun kallas ”Guds gröna ängar”, har en omväxlande och lättillgänglig natur som gör det till ett omtyckt utflyktsmål.

Blåsippa och nunneört

Skipås ligger på ett restberg som höjer sig markant över intilliggande kustslätt. Berggrunden består huvudsakligen av gnejs, men har inslag av basisk grönsten, vilken ger upphov till en rikare flora i reservatets östra delar. Där är vårblomningen rik med bland annat blåsippa, vårlök, svalört och lite nunneört.

 

Gatsten och vattensalamander

På grund av landskapets rika förekomst av lättkluven gnejs exporterades under 1900-talets första hälft stora mängder gatsten från Halland. I Skipås finns talrika spår av stenbrytning, men brotten är små, vilket förmodligen beror på att reservatets gnejser har dåligt utvecklad parallellstruktur och således är svårbearbetad. Några av de grunda stenbrotten är idag vattenfyllda och åtminstone ett av dem har fungerat som lekplats för större vattensalamander.

 

Trolska lertag

Utöver stenbrytning har reservatet präglats av Stensjö tegelbruks verksamhet. Under 1800-talet bröts lera till tegel i reservatets nordvästra hörn. Det gav upphov till en mängd dammar med olika karaktär. Med tiden har lövträd, främst klibbal, koloniserat kanter samt grunda partier och idag är dammarna en tilltalande miljö med ett rikt småfågelliv.

 

För dig som är besökare

Kom en tidig vårmorgon och lyssna på fågelsången kring tegelbruksdammarna. Blicka ut över kusten från Klippekulle eller gå på blåsippsjakt i östsluttningen. Avnjut din picknick i hagmarken eller i bokarnas skugga. Skipås är alltid värt ett besök!

Hitta hit

Besöksadress
Skipås
30572 Steninge

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.