Tysk flagga
English
Swedish
Vandrare
Halmstad Arena
Golfspelare
Fiskare

Aktiviteter

Passa på att ta ett dopp vid någon av Halmstads fina stränder, besök flaggskeppet Tylösand eller hitta din egen favoritvik. Naturen finns nära hela tiden med vidsträckta myrar, ädellövskog, branta bergsluttningar och forsande vattenfall. Upplev något av alla våra naturreservat till fots, cykel eller varför inte kanot? Är du sugen på att slå några slag har du hamnat rätt här med. Det finns hela tolv golfbanor i Golfhuvudstaden Halmstad. Prova din kreativa sida i en hantverksbod eller upplev spänningen i en mer fartfylld aktivitet. 

Porsbjär naturreservat

Stora, vida myrar och insprängda, små skogsområden erbjuder dig storslagen natur med spännande växt- och djurliv.

Porsbjär är en del av ett stort område med myrmarker i sydöstra Halland. Följ gärna någon av naturstigarna – här kan du uppleva riktig vildmark!

Exklusivt och färgsprakande

I reservatet växer många intressanta växter. I juli blommar myrliljan som på flera ställen bildar vida, gula fält och från augusti till september har du chans att se klockgentianas klarblåa blomma. Vid Laängen i reservatets södra del växer den lågväxta dvärgbjörken och utefter Emån finns dytåg. Båda är exempel på växter som normalt finns i norra Sverige.

 

Skygga gäster

På de vidsträckta myrarna finner många olika fågelarter sin hemvist. Exempel på häckande arter i reservatet är trana, ljungpipare, orre och grönbena. I myrens tystnad kan du på våren få höra ljungpiparens vemodiga sång eller grönbenans lätta flöjtande.

 

Ryorna

Även om Porsbjärs myrkomplex idag upplevs som en vidsträckt ödemark så har området förr nyttjats av människor. Reservatet ligger i det bälte i sydöstra Halland som tidigt avskogades. Landskapet präglades av betad ljunghed och myrslåtter och kallades för ”ryorna”.

 

Stromfälld skog

Den 8 januari 2005 härjade stormen Gudrun i södra Sverige och drabbade även skogen i Porsbjär. De stromfällda träden inom naturreservatet har av naturskäl lämnats som de är. Den döda veden och andra strukturer i den stormdrabbade skogen utgör nya och viktiga livsmiljöer för en mängd arter. Tänk på att det kan vara farligt att vistas vid rotvältorna!

Hitta hit

Besöksadress
Hylteberg
31038 Simlångsdalen

Vägbeskrivning
Klicka på på kartan till höger för vägbeskrivning.

Var är jag?
Klicka på på kartan till höger för att se din position.