Halmstads Symfoniorkester med "Tavlor på en utställning"
- Musik och konsert
Halmstads Symfoniorkester med "Tavlor på en utställning" (huvudkonsert).
Erik Jacobsson, dirigent
Madeleine Löfdahl, piano
Halmstads Symfoniorkester
Tommie Haglund är en berömd tonsättare från vår stad och här spelas hans sång med text av Per Gessle i en ny version för orkester. Beethoven skrev sin andra pianokonsert som ett stycke som han skulle använda för att visa upp sin virtuositet för publiken i Wien. Dit hade han då 1795 nyligen flyttat. Det är mycket Mozart över verket. Men redan i detta tidiga verk har Beethoven utvecklat sin musik med mera drama och flera kontrasterande element – det som gjort främst hans symfonier så berömda.
Modest Mussorgskijs pianosvit "Tavlor på en utställning" från 1874 spelas här i Maurice Ravels färgstarka orkesterversion från 1922. Vardera av de tio satserna i verket är en musikalisk illustration av en tavla av Viktor Hartmann. Satserna knyts samman av korta illustrationer även av de korta promenaderna mellan tavlorna i utställningen på Den ryska konstakademien i Sankt Petersburg. Den sista satsen, som beskriver tavlan "Bogatyrskij-porten (i huvudstaden Kiev)", betraktas allmänt som Mussorgskijs allra främsta verk.
Pianisten Madeleine Löfdahl är aktiv som solist, kammarmusiker och operapianist. Hon är utbildad i MUK – Musik und kunst privatuniversität der stadt Wien och Danish National academy of music Odense där hon avlade sin masterexamen 2021.
Hon har uppträtt som solist och kammarmusiker vid festivaler och konsertserier som Carl Nielsen festival, Nordic Song Festival, International Pianoweek i Ollerup, Odense Kammermusikfestivaler, Palladium i Malmö, Göteborgs Pianofestival, Martin Luthers kammarmusikfestival, Ronneby Musikvänner och Pb7 talentscenen i Köpenhamn.
Hon har invigt flyglar i Kalundborg klaverfestival och Martin Luther kyrka, Halmstad samt spelade till invigningen av Konsertsalen i Najaden 2018.
Hon har deltagit i Mästarkurser med pianister såsom Per Tengstrand, Eugen Indjic, Eero Heinonen, Matti Hirvonen och Lars-Ulrik Mortensen.
Hon är mottagare till flertalet stipendier, bland annat Chopin-selskabets Legat 2018 samt var i augusti 2022 finalist i Göteborg International Piano Competition.
För närvarande är hon igång med en studioinspelning med kvinnliga tonsättare i Svenska Grammofonstudion med verk för flöjt och piano med CD release sommaren 2024, samt som pianist i produktionen "Svensk Opera".
"Madeleine har en äkta musikalisk intuition och känsla, samt en fin klang och pianoteknik, som gör det möjligt för henne att förmedla nerven i de klassiska verken på ett personligt vis." – Christina Bjørkøe, docent Danish National Academy of music.
Tavlor på en utställning är en berömd pianosvit av den ryske tonsättaren Modest Musorgskij. Verket skrevs 1874 som en pianosvit i tio delar och utgör en "musikalisk illustration" till tio olika tavlor i en utställning. Stycket är ett bra exempel på romantisk programmusik.
Sviten är krävande att spela, och spelas därför ofta av virtuoser som ett demonstrationsstycke, men den har också blivit känd genom en rad olika arrangemang för orkester och annan användning av verket.
Tavlor på en utställning är inspirerad av en utställning av Musorgskijs vän, konstnären och arkitekten Viktor Hartmann, och tar lyssnaren genom utställningen, tavla för tavla, där sex av tavlorna har identifierats. Mellan varje tavla finns en kort musikalisk "promenad", ett kort återkommande mellanspel vars strofer lätt känns igen och är karakteristiska för verket.
Hartmann hade dött året innan verket skrevs, endast 39 år gammal, och hans död gjorde ett djupt intryck på Musorgskij och andra i hans omgivning. De tog därför initiativ till att göra en utställning med mer än 400 av Hartmanns tavlor på Ryska konstakademien i S:t Petersburg i februari och mars 1874. Musorgskij bidrog också med bilder han hade i sin egen privata samling och besökte utställningen. Detta gjorde honom så inspirerad att han därefter skrev denna svit under en period av sex veckor.
Det var inte förrän 1886, fem år efter Musorgskij död, som verket publicerades. Detta hände efter en mindre omarbetning som gjordes av Musorgskijs nära vän Nikolaj Rimskij-Korsakov.
Senare blev verket också känt genom Maurice Ravels orkestrering 1922.
Kontakt och plats
Datum och tid
- söndag 30 mars 2025, 16.00–18.00
Mer av Halmstad
-
Inspiration och guider
Får jag ta med mig hunden till Halmstad?… -
Natur och friluftsliv
Ahh. Den där Halmstadluften. Fylld av dofter… -
Bad och kustliv
Skimrande hav och färgrika solnedgångar.… -
Mat och dryck
Mat och dryck är inte bara mat och dryck.… -
Kultur och historia
I Halmstad levererar vi både kultur och historia… -
Evenemang
-
Spa och wellness
Ta ett uppiggande havsbad, snöra på dig skorna… -
Shopping
Shopping är en upplevelse i sig. Gärna förenat… -
Konst
-
Golfhuvudstaden
153 golfhål på åtta unika anläggningar i… -
Bra att veta
Vi har samlat ihop lite praktiska nyttigheter… -
Boende
Lyxigt eller enkelt, slott eller koja - du… -
Sport och aktiviteter
Vill du röra på dig? Ha fart och fläkt? Men… -
Säsonger
Svamparna har sin säsong. Iskristallerna,…