Vernissage, Artist Talk & Boksignering

  • Konst och utställning
  • Kultur och historia
  • Mode och inredning
  • lördag 26 november 2022, 11.00–15.00
  • söndag 27 november 2022, 11.00–15.00
The PhotoGallery AB

Välkomna på glöggmingel, Artist Talk och med fina julklappstips i vår butik.

SLOTTSMÖLLAN • HALMSTAD • 26 & 27 NOVEMBER • kl 11.00 -15.00.

Artist Talk och boksignering med Per-Anders Pettersson kl 13.30 både lördag och söndag.

Utställningen pågår till och med den 19 februari.

Öppettider: onsdag - söndag 11.00-15.00

LES SAPEURS

Society of Ambianceurs and Elegant People.

Att vara Sapeur är mer än ett sätt att klä sig, mer än en hobby och mer än ett sätt att tjäna pengar och att få respekt. Det är ett prestigefyllt brödraskap med sina egna moraliska och sociala koder och i slutändan är det ett sätt att leva och överleva på. Att klä upp sig och paradera på gatorna får dem att känna sig viktiga, vilket gör att de kan glömma sin dagliga kamp i ett kaotiskt Kinshasa, i Demokratiska republiken Kongo.

Sapeurer försöker imitera en exklusiv livstil som de föreställer sig finns i Europa. Även om de ofta behandlas som lokala kändisar är det i de mest fattiga stadsdelarna som de tillbringar hela sitt liv, och de flesta kommer troligtvis aldrig att besöka städer som Paris eller Bryssel, huvudstäderna i de länder som koloniserade de båda Kongo.

Rivalerande Sapeur-grupper tävlar om uppmärksamhet och synlighet på gatorna och de medverkar ofta vid större evenemang och i tv- och radio- program.

sape är en unik subkultur inom Republiken Kongo och Demokratiska Republiken Kongo. Projektet fotograferades i Kinshasa, drc 2012–2019.

per-anders pettersson (1967) är en svensk fotograf baserad i Kapstaden, Sydafrika. Under sin 35 år långa karriär har han bevakat ett brett spektrum av internationella nyhetshändel- ser och arbetat med uppdrag och projekt i över 100 länder. Sedan år 2000 har Pettersson fokuserat på berättelser och långsiktiga projekt från länder på den afrikanska kontinenten. Hans bilder har vunnit en lång rad priser och utmärkelser och han har haft flertalet separat- utställningar i såväl Sverige som internationellt.

I samband med utställningen Les Sapeurs släpps även hans nya bok ”The Society of Ambianceurs and Elegant People”

Kontakt och plats

Plats: The PhotoGallery AB
Adress: Slottsmöllan 10B (ingång E, 302 31 Halmstad, Sweden
Arrangör: The PhotoGallery

Mer av Halmstad