Utställningar: Det tysta arvet och Romska Språket
- Högtider
- Konst och utställning
- Kultur och historia
Den 2 augusti varje år högtidlighålls minnet av folkmordet på romer under Förintelsen. Dagen är en viktig del av romers kamp för upprättelse och erkännande sedan andra världskrigets slut. Sedan 2015 är det en officiell minnesdag i EU.
Biblioteken i Halmstad uppmärksammar i år minnesdagen genom att ha två utställningar, en om romska språket och en om förintelsen av romer under andra världskriget.
Utställningarna finns på övre våningen på Stadsbiblioteket och är tillgängliga under bibliotekets öppettider.
Om utställningen: Romska språket - historia, nutid och framtid
Språkcentrum romska på Isof har tagit fram utställningen Romska språket – historia, nutid och framtid som skildrar romers och det romska språkets historia, från romernas förfäder för tusen år sedan till det att romer erkändes som en nationell minoritet och romani chib som ett nationellt minoritetsspråk i Sverige.
I utställningen kan du läsa bland annat om olika romska dialekter och om de språkliga rättigheter som romer har i Sverige samt om antiziganism som fortfarande påverkar många romers vardag. Utställningen beskriver även vilken betydelse språkrevitaliseringen har för språkets överlevnad i Sverige och språkvårdens arbete med att på olika sätt stärka språket.
Läs mer om ISOFs arbete med nationella minoritetsspråken på webbplatsen: Nationella minoritetsspråk | Institutet för språk och folkminnen (isof.se)
Om utställningen: Det tysta arvet
Överlevande, barn och barnbarn till överlevande berättar för journalisten Monica Hirsch och fotografen Maja Kristin Nylander om vad som hände dem och andra romer under andra världskriget.
De tillhör familjer som skickades till koncentrationsläger, som gömde sig i skogar och som såg människor på flykt mördas. Då, under andra världskriget var de flesta av dem barn. Nu, innan det är för sent, träder de fram för att världen inte ska glömma deras historia. Det beräknas att cirka en halv miljon romer mördades under andra världskriget.
Utställningen är producerad av myndigheten Forum för levande historia. Läs mer om myndigheten på webbplatsen: Forum för levande historia
Utställningen är del av Biblioteken i Halmstads arbete med att lyfta och främja Sveriges nationella minoriteters språk och kultur. Du kan läsa mer om Sveriges nationella minoriteter här: Nationella minoriteter - Minoritet.se. Se även hur Biblioteken i Halmstad och Halmstads kommun jobbar med minoritetsspråk och kultur på webbplatsen här: Böcker på minoritetsspråk - Biblioteken i Halmstad - Halmstads kommun
Kontakt och plats
Mer av Halmstad
-
Inspiration och guider
Får jag ta med mig hunden till Halmstad?… -
Natur och friluftsliv
Ahh. Den där Halmstadluften. Fylld av dofter… -
Bad och kustliv
Skimrande hav och färgrika solnedgångar.… -
Mat och dryck
Mat och dryck är inte bara mat och dryck.… -
Kultur och historia
I Halmstad levererar vi både kultur och historia… -
Evenemang
-
Spa och wellness
Ta ett uppiggande havsbad, snöra på dig skorna… -
Shopping
Shopping är en upplevelse i sig. Gärna förenat… -
Konst
-
Golfhuvudstaden
153 golfhål på åtta unika anläggningar i… -
Bra att veta
Vi har samlat ihop lite praktiska nyttigheter… -
Boende
Lyxigt eller enkelt, slott eller koja - du… -
Sport och aktiviteter
Vill du röra på dig? Ha fart och fläkt? Men… -
Säsonger
Svamparna har sin säsong. Iskristallerna,…