Utställning: Surrealismens kvinnor

1 juli - 6 september
  • Konst
  • Utställning

15 februari – 6 september 2020 på Mjellby konstmuseum
 

De danska konstnärerna Franciska Clausen, Rita Kernn-Larsen och Elsa Thoresen verkade inom den internationella surrealismen och deltog i utställningar i Paris och London. Trots detta har deras konstnärskap blivit åsidosatta i konsthistorien – nu sätter Mjellby konstmuseum ljuset på dem i utställningen Surrealismens kvinnor som pågår mellan den 15 februari -17 maj.

Surrealismen förknippas ofta med en rad manliga förgrundsgestalter som exempelvis Salvador Dali och Rene Magritte. I norden var Halmstadgruppen företrädare för konstriktningen, tillsammans med en rad konstnärskollegor från framför allt Danmark- bland andra Franciska Clausen, Rita Kernn-Larsen och Elsa Thoresen.

Många kvinnliga konstnärer engagerade sig i konströrelsen. Det fanns en vilja att störta de borgerliga och patriarkala strukturerna – i surrealismen fanns det en frihet och öppenhet som inte tidigare existerat.

Utställningen Surrealismens kvinnor- Franciska Clausen, Rita Kernn-Larsen och Elsa Thoresen- sätter ljuset på tre kvinnliga konstnärer från Danmark som alla var aktiva inom den internationella surrealismen. Utställningen på Mjellby konstmuseum visar upp konstnärskap som berikar, nyanserar och utmanar den etablerade manliga blicken i surrealismen.

Utställningen är producerad av Kunstmuseet i Tönder och GL Strand i Köpenhamn.

 

Bild ovan: Rita Kernn-Larsen "Festen" från 1935. Foto: Kunstmuseet i Tønder. (Bilden är beskuren)

Kontakt och adress

Datum och tid

  • tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag 1 jul - 16 aug 12:00 - 16:30
  • tisdag onsdag torsdag fredag lördag söndag 17 aug - 6 sep 11:00 - 16:00

Sök evenemang

Kategori

Artikeln publicerades 6 maj 2019

Mer evenemang

Mer av Halmstad