Konstutställning Annika Simonsson "Klipp dig och skaffa ett jobb"

28 augusti - 15 oktober
  • Konst
  • Utställning

Ett av Halmstads mest omtyckta och omtalade offentliga konstverk är ett gäng illgula cyklister på Viktoriagatan. Konstverket köptes in 1998 och konstnären bakom är Annika Simonsson som är född och uppvuxen i Halmstad. Nu visar Halmstads konsthall en bredare bild av hennes konstnärskap i separatutställningen Klipp dig och skaffa ett jobb. Här intresserar sig konstnären kring frågan vad som skrivs in i vår historia och hur den ska komma att tolkas av framtida generationer:

"Med humor tänker jag på hur framtidens människor gräver ut ett villasamhälle i södra Sverige från 1973 och försöker pussla ihop vårt IKEA-porslin, tolka våra tomtemasker och gör en lång religiös analys av alla hus som byggs i vitt mexitegel"

Utställningsprojektet startade för flera år sedan då Simonsson lyssnade på Ulf Danielssons radioprogram "Lyssnarens guide till galaxen". Ett program som handlade om "Big bang", storleken på universum och Voyager ­—rymdsonden som sändes ut i rymden 1977 i hopp om att få kontakt med annat intelligent liv. Med på resan skickades "the golden record". En skiva full med bilder och ljudspår som skulle ge en bild av vår värld och hur den såg ut. Simonsson reagerade på hur tillrättalagt och homogent materialet var som skickats med. På skivan fanns inte ett spår av varken krig, kvinnoförtryck, barnmisshandel eller miljökatastrofer. Är det såhär vi berättar vår historia?

Med avstamp ur detta ger Simonsson en annan bild av vår historia genom målningar, teckningar, objekt och skulpturer. I utställningen Klipp dig och skaffa ett jobb gör hon en alternativ "the golden record". Hon knyter ihop bilder från vår historia med "the golden record" där hon låter både sexuellt förtryck, massmördare, katastrofer och hennes egna minnesbilder bli en alternativ och parallell historia. Med humor och träffsäkerhet gestaltar hon hur framtiden ser tillbaka på 1970-talet och dess föremål. Hur kommunicerar vi med mänskligheten som lever på jorden flera tusen år framöver?

Annika Simonsson (1969) är utbildad vid Fria Målarskolan i Halmstad, Konstakademin i Trondheim och Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hon har bott i Berlin under många år men är i dag verksam i Oslo.

Kontakt och adress

Datum och tid

  • måndag tisdag onsdag torsdag fredag 28 aug - 15 okt 12:00 - 17:00
  • lördag söndag 28 aug - 15 okt 12:00 - 16:00

Pris

  • Gratis 0,00 kr

Övrigt

  • husdjur ej tillåtna

Sök evenemang

Kategori

Artikeln publicerades 6 maj 2019

Mer evenemang

Mer av Halmstad