Deutsch
Dansk

Vävmässan 2022

22–24 september 2022 på Halmstad Arena

Under Vävmässan kunde du uppleva inspirerande utställningar av textilkonstnärer, skolor, utbildningar, organisationer, barn och unga på världens största handvävningsmässa. Du fick möta vävare i olika verkstäder. Delta på bussutflykter, föredrag med mera.

Det var även utställningar och aktiviteter på flera platser i Halmstads city och runt om i Halland. halmstad välkomnade till en vävfest med hållbarhet, görande och inspiration.

Reklambild för VÄV2022
Färgglad väv

Sofie Karlsson

Mer om evenemanget

Tänk dig att tusentals människor från hela världen kommer att samlas på den populära Vävmässan. Det är den enda mässan i sitt slag. Du fick träffa vävare inom en rad spännande tekniker: konstperformance, varptyngd vävstol, medeltidsvävning, vävning med solfjäderssked, nya uttryck, traditionell vävning, bandvävning och barn som väver.

På programmet

Textila utställningar. Workshops och Speakers Corner. Föreläsningar i textila ämnen. Stor mässa med försäljning av material, böcker och vävredskap. Skolor med textil- och vävutbildning presenterar sig. I entrén möts du av en specialutställning tillverkad av textilkonstnärer.

Vi välkomnade till en mässa med hållbarhet, görande och inspiration. Värdar för evenemanget är Svenska Vävrådet i samarbete med Region Halland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Destination Halmstad Öppnas i nytt fönster..

Halmstads vävhistoria

Väv är konst. Konstigare än så är det inte. Du behöver inte hålla dig enbart till mattan för väv finns överallt omkring dig. På bordet. På golvet. På väggarna. I taket. På möblerna. I dina kläder. I sänglinnet. Som konstverk. På vår sida Halmstads vävhistoria har vi samlat allt från vackra vävar till vävfabriker.

Hotell Mårtenson i Halmstad

Hotell Mårtenson

Hitta boende

Halmstad Arena ligger en 20 minuters promenad från Halmstads centrum och knappt tio minuters tur med buss. I city hittar du ett stort utbud av hotell i varierad prisklass. Via vår tjänst ledig logi, kunde du se var det fanns ledigt boende uner VÄV-mässan.

Fler boendetips i Halmstad

Halmstad slott

Halmstad slott

Sevärdheter, aktiviteter och evenemang i Halmstad och Halland

Det finns mycket som vi Halmstadbor älskar att göra. Vi gör gärna livet till en levnadskonst när vi har chansen. Och visst har vi både aktiva och lugna favoriter. På vår sida 14 aktiviteter vi älskar i Halmstad hittar du tips på alla möjliga aktiviteter.

Halmstads city

I Halmstads fina stadskärna finns mycket att se och göra på en liten yta. Varför inte kombinera en rundtur bland vår offentliga konst med restaurangbesök. Beundra det vackra stadsbiblioteket som speglar sig så vackert i Nissan. Eller varför inte fördjupa dig i den dansk-svenska historien vid Halmstad slott. Vid Norre Port finns en av Sveriges få bevarade stadsportar, denna är från 1600-talet. Vi har samlat ihop sju underverk i Halmstad, några finns i stadskärnan och några finns en bit bort. Alla är lika sevärda. Avsluta gärna med en fika på mysiga Brooktorpsgården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

När ni är inne i centrum vill vi passa på att tipsa om butikerna Copenhagen Luxe Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Drakar & Mazariner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Köpmansgården Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt Håll i Hatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Under lördagen den 24 september 2022 var det även Kungsfredsdagen i kvarteret Kungsfreden (Kungsgatan och Fredsgatan). Verksamheterna i detta kvarter bjuder in till höstkalas med tipspromenad, modevisning och erbjudanden.

Kvällstid rekommenderar vi att äta middag på anrika Fridolfs Krog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och avsluta med ett glas bubbel på champagnebaren A Little Party Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vill du njuta av stadsnära natur kan vi rekommendera en promenad till Galgberget med en vidunderlig utsikt över staden. Här finns även Friluftsmuseet Hallandsgården.

Utmed Nissan hittar du Hallands konstmuseum som alltid har spännande utställningar på gång. Här kan du också njuta av en härlig brunch på Brunchbaren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som huserar i samma byggnad. Tar du en längre promenad kommer du till Slottsmöllan, ett anrikt industriområde som en gång i tiden var en textilindustri. Här finns The PhotoGallery, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som lockar världsberömda fotografer att ställa ut i Halmstad.

Halmstad Tourist Center

Titta gärna in på Halmstad Tourist Center, som har massor med tips om vad du kan uppleva i Halmstad och dess närområde. När du ändå är här kan du passa på att titta upp mot trappan. På väggen hänger nämligen Barbro Nilssons fantastiska gobeläng, "Hamnen i Lissabon". Den är vävd efter en skiss av Sven ”Xet” Erixson.

Upptäck hela Halland

Låt appen "A day in halland" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. guida dig till upplevelser i hela Halland. Väl utvalda tips med utgångspunkt i var du är och vad du vill göra. Du hittar allt från picknickplatser och unika butiker till museum och caféer - över tjugo matiga listor.

Du kan även kika in på Visit Hallands webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för mängder av bra tips på saker att göra i Halland.

Restaurang Söderfamiljen i Halmstad

Söderfamiljen. Foto: Söderfamiljen

Mat och dryck

Mat och dryck är inte bara mat och dryck. Det är smaker, dofter och färger. Låt dig förföras av livets goda här i Halmstad. Njut på en härlig uteservering eller slå dig ner på en restaurang med fantastisk utsikt. Behöver gommen en extra smakupplevelse rekommenderar vi våra gourmetrestauranger.

Vill du att måltiden ska ha hållbarhet och vår miljö i extra åtanke, då ska du titta in på våra hållbara caféer och restauranger. Passa även på att besöka några av Halmstads alla gårdsbutiker, mer lokalproducerat än så kan det inte bli. Fler restaurang- och cafétips för alla smaker hittar du på vår sida mat och dryck.

Buss i centrum i Halmstad

Ta dig till och runt i Halmstad

Till Halmstad tar du dig enkelt med tåg, buss, bil och flyg. Vill du ta en tur till vårt grannland Danmark så går en färjelinje mellan Halmstad och Grenå. På vår sida Resa till Halmstad får du mer detaljerad information om hur du enkelt tar dig hit samt om de olika aktörerna som trafikerar Halmstad.

Cykel, stadsbuss och parkering

Har du möjlighet att åka kollektivt, cykla eller gå till Vävmässan så rekommenderar vi det. Från Halmstads centrum når du Halmstad Arena genom en 20 minuters promenad eller med en knapp tio minuters tur med stadsbussen. Stadsbuss 1, 4 och 5 går till Halmstad Arena från Halmstad Resecentrum läge C och E. Samma bussar går även från Stora torg mitt i centrum. Stadsbussarna trafikeras av Hallandstrafiken, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du även kan se alla tidtabeller.

På Halmstad Arena finns en stor parkering, men platserna fylls på fort vid stora evenemang. Kommunens parkeringsplatser kan du se via kommunens kartverktyg hajk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Behöver du hyra en cykel? I Halmstad finns flera cykeluthyrare samt företag som hyr ut elsparkcyklar. Läs mer om elsparkcyklar och cykeluthyrare på vår sida Ta dig runt.

Mer evenemang

Guldkorn

Mer av Halmstad