Skapa en ny sida

Sidor kan skapas på flera sätt. På site visions hjälpwebb finns grundliga instruktioner för hur du kan skapa en ny sida. För besökswebben finns en del inställningar som behöver göras för din sida för att exempelvis inspirationssidor ska visas i flödet.

Skapa sida

Du skapar en ny sida genom att klicka på plusset, med texten "Skapa ny", till vänster i den mörkgrå menyn. Du kan skapa en ny:

  1. Sida
  2. Länksida
  3. Arkiv
  4. Mapp
  5. Strukturobjekt

Det är främst sida och strukturobjekt som du ska använda. Meddela webbansvarig när du planerar skapa en ny sida. Oftast kan du få hjälp med det så allt blir korrekt inställt. Samtidigt har webbansvirg koll på vad som finns på webbplatsen.

Du väljer sidtyp genoma att klicka ovanpå texten "skapa ny sida". Du kan även välja mall för din sida. För att välja en mall klicka på texten under "namn". För bolagswebb använder du mallen "Bolag" - "Sida - boalg".

Skriv in namnet som du vill att din nya sida ska ha i fältet där det står namn.

Sida

Detta är den huvudsakliga sidtypen som du använder.Den skapar helt enkelt en y sida.

Strukturobjekt

Denna används om du vill visa exakt samma information som redan finns på en sida under en annan rubrik än den befinner sig. Sidan ska alltså synas två gånger. Exempelvis används strukturobjekt för sidan om midsomamr på besökswebben. Denna sida syns både under "Kultur och historia" samt under sidan evenemang.

Dölj sida

Du kan välja att dölja en sida av flera anledningar. Ett behov kan vara för att den inte ska vara tillgänglig för de utan länk eller att den inte ska synas i menyer.

Guldkorn, inspiration, golfpaket, golfbana
Alla guldkorn, golfbanor, golfpaket och inspirarionssidor ska vara "vanliga dolda sidor". Detta för att de inte ska synas i menyn i mobilen. Vi vill få in kunden till kategorisidor som sedan visar inspiration och guldkorn.

Vanlig dold sida
Högerklicka på sidan i strukturen till vänster och välja dold sida. Då syns inte sidan i menyer.

Inte synas som guldkorn, inspiration, golfpaket, golfbana
För att sidan heller inte ska synas som guldkorn, golfpaket, golfbana eller inspirationssida behöver detta klickas ur i metadatan, läs mer om det under besökswebb nedan.

Dölja från sökresultat
För att dölja sidan än mer bör du även välja att den ska döljas i sökresultat. Detta gör du genoma tt högerklicka på sidan. Välja egenskaper och sedan sök. Klicka på rutan "visa i sökresultat" och välj istället "dölj i sökresultat".

Metadata

Det finns mer metadata än det som nämns nedan som är bra att ha koll på. Läs mer om de olika delarna under metadatan udner rubriken metadatainställningar.

Översättning

Du kan läsa mer om översättning av sidor på sidan språk.

Avpublicera sida

Avpublicera inte sidor som inte är högaktuella just nu. Exempelvis midsommar-sidan. Anpassa istället innehållet och sätt en påminnelse när du publicerar om att sidan ska uppdatteras någon månad eller felera innan nästa midsommar. På så sätt kan kudner fortfarande hitta information och att vi kommer visa mer info på sidan när högtiden närmar sig. Inforamtrion om att det just nu inte finns mer info är också en form av information.

Besökswebb

Under metadatan (du hittar metadatan om du högerklickar på din sida, väljer egenskaper och sedan metadata. Allternativt klicka på knappen publicera i vänstermenyn och välj sedan metadata i fönstert som poppar upp.

För besökswebbs sidor på nivå 3 är där tre saker som du bör kontrollera extra under metadatan.

  1. Välj om sidtyp, vilket styr om sidan ska synas udner guldkorn eller under inspirationssida. Detta väljer du under fliken redaktionellt. Valen golfpaket och golfbana finns med.
  2. Lägg till en utvald bild. Tänk på att bilden ska fungera både om den blir klippt liggande eller stående. Guldkornsbilder blir dock alltid endast liggande. Du akn även lägga till en utvald video, dessa kopplas från vår vimeokonto. Dock ska alltiden en utvald bild finnas som backup även om du laddar upp en film. Tänk på att filmklippet inte ska vara för långt. Max 15 sekunder för att undvika långa laddningstider innan filmen startar.
  3. Om sidan är en nivå 3-sida ska du även kontrollera så att sidan ser korrekt ut under brödtexten och eventuell karta. Där visas nämligen guldkorn och inspirationstexter. Men för alla kategorisidor (nivå2) finns inte guldkorn. För guldkorn kan du välja: Ja (syns), nej (syns inte) eller golfhuvudstaden (då syns istället golfbanor och golfpaket). För inspirationssidor kan du välja: Ja (syns), nej (syns inte)

Det finns så klart även annan metadata som är bra att fylla i bland annat metabeskrivning och metarubrik. Detta för att gynna sökmotoroptimering. Läs mer om de olika delarna under metadatan udner rubriken metadatainställningar.

Bolagets, CVB:s och Hylteslingans webb

Under metadatan (du hittar metadatan om du högerklickar på din sida, väljer egenskaper och sedan metadata. Allternativt klicka på knappen publicera i vänstermenyn och välj sedan metadata i fönstert som poppar upp.

För bolagets, CVB:s och Hylteslingans sidor är där inge måsten som behöver fyllas i i metadatan. För sidor på nivå 2 ska dock en utvald bild placeras. På sidor lägre i strukturen behöver ingen toppbild finnas.

Det finns så klart även annan metadata som är bra att fylla i bland annat metabeskrivning och metarubrik. Detta för att gynna sökmotoroptimering. Läs mer om de olika delarna under metadatan udner rubriken metadatainställningar.

Publicera sidan

Avsluta alltid med att publicera sidan och kontrollera så att allt ser bra ut. Kolla på sidan i mobil och på dator så rubriker etc ser ut att fungera bra. Eventuellt kan du behöva fixa med radbrytnignar etc i din text, speciellt om du har långa rubriker eller använder 3-puff. Se radbrytningstips på textsidan.