5. Tips innan lansering

Innan man ska lansera webbplatsen finns det en hel del att tänka på.

HTTPS (SSL-certifikat)

Om webbplatsen ska gå över https, se till att sätta upp certifikat i tid innan lansering.

Flytta till rätt miljö i tid

Om ni ligger i Cloud, tänk på att er webbplats kanske behöver flyttas av Sitevision till en annan miljö innan den görs publik och det arbetet behöver planeras in. Så meddela dem i god tid att och när ni vill lansera er webbplats.

Testkör sökfunktionen i publikt läge

  • Sök på Brödtext för att hitta sidor med ofärdig information
  • Sök på Lorem för att se om det finns publika sidor med dummytext.
  • Sök på "test" eller andra begrepp som ni kan ha använt för att testa eller markera ofullständig information.

Testa alla funktionslänkar

Gå igenom standardinformationen - dvs kontrollera text och länkar i sidhuvud/sidfot

E-postavsändare

Gå igenom inställningarna för webbplatsen så ni har korrekt avsändare för e-postutskick.

Lanseringsnyhet

Förbered en nyhet med information om att webbplatsen är ombyggd och vad som är nytt. Om strukturen är ändrad kan det vara bra att förklara upplägget samt att länka till webbkarta och sökfunktion för den som har svårt att hitta initialt.

Nya adresser

Om de nya sidorna helt eller delvis fått nya adresser lär det vara en hel del inlänkar från t ex söktjänster som slutar fungera.

  • Vet ni om att ni har en eller flera sidor som är välbesökta och vill att besökaren ska hamna rätt kan ni göra en sk 301-redirect. Här kan ni läsa en blogg om hur ni görlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Begär att Google omindexerar webbplatsenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i samband med lansering av ny webbplats/struktur.
  • Lägg gärna in en liten tillfällig text på er 404-sida om att ni nyligen har publicerat en ny webbplats och att därför har de nog hamnat här.

Adressinställningar

  • Dubbelkolla uppsättningen av adresser för webbplatsen samt att eventuell ompekningen fungerar. Se till att ni har en domänadress som primär och att sekundära adresser pekar dit. Läs våra rekommendationer kring webbadresserlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  • Lägg den temporära domännamnet ni använt under utvecklingen som sekundär och låt den ligga kvar tills ni kontrollerat att ompekningen slagit igenom och fungerar för alla. Då är ni säkra på att ni alltid kan komma åt redigeringen.

Till sist

  • Lansera aldrig en fredag utan helst i början av veckan så att ni har tid att gå igenom webbplatsen och åtgärda eventuella fel.