2. Struktur

Du kan redan från första stund börja skapa din stuktur av huvudsidor och undersidor. Detta är inget som på något sätt stör i vår utveckling, snarare tvärtom. Vi får konkreta sidor att testa på.

Vår struktur

Om det kommer fram behov av att förändra den struktur som finns är det viktigt att tänka igenom det ordentligt. En bra struktur ska vara konsekvent så att kunden känner igen sig både i innehåll och design..

Limepark utvecklar

Initialt levereras webbplatsen med en generell grundstruktur anpassad för de flesta av våra kunder. Det finns ett antal huvudsidor (Sida 1, Sida 2 o.s.v.) som ni fritt får ändra eller ta bort.

När vi utvecklar och designar huvudnavigationen på webbplatsen kan antal huvudsidor och ordlängd ha betydelse. Därav är det viktigt för oss att dessa huvudsidor sätts upp i tidigt skede. Av den anledningen kan det hända att vi har hunnit före och redan satt upp dessa åt er.

Sidan Om webbplatsen innehåller allmänna undersidor som en webbplats behöver ha.

  • Felsida 404 - Sidan som visas när användaren besöker fel adress.
  • Inloggning - Sidan för inloggningsrutan.
  • Sök - Sidan där sökresultat presenteras.
  • Webbkarta - En sida som visar ens webbplatsstruktur. Den här sidan är frivillig.

Mappar

Vi anser att mappar i sidstrukturen i normala fall bara har två användningsområden:

  • Som behållare för länkar i en-nivås-menyer, t ex verktygsmeny
  • För att gömma undan sidor som man inte ska hitta till. T ex gamla sidor som man vill spara, testsidor etc.

Mappar i strukturen skapar oönskade undantag i strukturen som bland annat är en nackdel användbarhetsmässigt och ur SEO-perspektiv.

Länksidor och struktursidor

Undvik att göra dubletter av sidor (struktursidor) och/eller lägga länkar direkt i strukturen så de leder till/visar en sida på annan del av webbplatsen. Orsaken till att göra så brukar ofta vara att man vill täcka upp för besökaren genom att lägga in samma information på flera ställen. Men att göra det i strukturen (menyn) blir enbart förvillande för besökaren. Undvik struktursidor och länkar i navigeringen så mycket ni kan. Då är det bättre att ni lägger sådana länkar på själva sidorna och/eller som Relaterade länkar i metadata.

Struktursidor på Destination Halmstad

Vi använder struktursidor för att kunna visa exempelvis Midsommar i Halmstad under både Evenemang och "Kultur och historia". Dock för söker vi at hålla nere användningen av struktursidor.

Tips!
Anpassa gärna er egen felsida (404). För tips hur, läs gärna vår artikel: Tre tips för att hjälpa vilsna besökare att hitta rättlänk till annan webbplats.