English

Referenser – andras ord om oss

Halmstad har flera referenser som gärna berättar om sitt genomförda möte eller evenemang. Kontakta oss om du vill prata med någon av dem. Här nedan finner du ett urval som ägt rum i Halmstad, vi berättar gärna mer och hjälper dig att få ut mer av ert evenemang eller möte.

Lag-VM i bordtennis på Halmstad Arena 2018

Lag-VM i bordtennis på Halmstad Arena 2018

Lag-VM i bordtennis 2018

Raul Calin är generalsekreterare på det internationella bordtennisförbundet. Han berättar om genomförandet av lag-VM i bordtennis:

"Welcome to the next level! Det var mottot för 2018 års världsmästerskap i bordtennis, som hölls i den vackra staden Halmstad. Synergierna som skapades mellan Svenska Bordtennisförbundet, Destination Halmstad och Halmstad Convention Bureau, tillsammans med det nära samarbetet med Internationella Bordtennisförbundet (ITTF), bidrog verkligen till den fantastiska succé som vårt evenemang i maj 2018 blev.

Halmstad Arena är en fantastisk arena. Närheten till hotellen och deras kvalitet, den nästan obefintliga trafiken - faktiskt en av de smidigaste trafiksituationerna vi har upplevt kring stora evenemang, även initiativen kring att arbeta hållbart och de mätningar som gjordes för att säkerställa det, gjorde att vi i ITTF var väldigt nöjda.

2018 års världsmästerskap hölls i en liten stad, men med stor karaktär. Deltagarna från de över 100 länderna som deltog återvände garanterat hem med fyllda med positiva intryck.

Världsmästerskapet var kulmen av en serie av bordtennisevenemang som hållits under de senaste åren, där också det Europeiska kvalet för OS 2017 är ett annat exempel på ett mycket framgångsrikt evenemang.

Vi ser fram emot att återvända till Halmstad inom en snar framtid."

SummerSmash på stranden i Tylösand i Halmstad

SummerSmash på stranden i Tylösand. Foto: Summersmash

SummerSmash – årligen återkommande

Rasmus Jonsson är projektledare för SummerSmash. Han berättar om genomförandet av SummerSmash och SM i beachvolley:

"Halmstad är en unik sommarstad och atmosfären på Tylösand fantastisk. Tillsammans med BeachTravels, som är Skandinaviens största arrangör av beachvolleyevenemang, såg vi en perfekt match och så blev det! 2014 skapade vi SummerSmash Festival och evenemanget har växt år för år i en rasande takt. Till 2018 var eventet 17 dagar, vi hade över 3 000 deltagare, 65 000 besökare, för första gången arrangerade vi SM i beachvolley och vi fick stort utrymme i Svensk TV och övrig media.

Sommarens event blev hyllat som det bästa beachvolley-evenemanget i Sverige någonsin och detta hade aldrig varit möjligt utan vårt fina samarbete med Destination Halmstad och Halmstad Convention Bureau. De är alltid pigga på nya, banbrytande idéer och hjälper oss i stora som små frågor för att kunna fortsätta utveckla evenemanget!"

Vävmässan i Halmstad 2022

Vävmässan 1986 och 2022

– Världens första och största handvävarmässa hölls i Halmstad

Den 22–24 september 2022 genomfördes världens största handvävmässa VÄV2022 på Halmstad Arena. Men vi kan avslöja att det faktiskt var andra gången som mässan var i Halmstad. Premiären hölls på Halmstads Teater år 1986 och självaste Hertigen av Halland, Prins Bertil, invigningstalade.

Varför Halmstad?

Hur kom det sig då att grundarna till tidningen VÄVmagasinet och till Vävmässan, Uno och Lillemor Johansson, från vävmetropolen Glimåkra valde just Halmstad till sin första mässa?

– Tja, vi kan väl säga att valet gick liksom som på räls. Uno reste mycket med tåg i sitt arbete och på den tiden gav SJ ut ett eget magasin. När Uno bläddrade i det föll ögonen på en annons från Turistbyrån i Halmstad, längst ner stod turistbyråchefens Ellinor Nilssons telefonnummer. Han ringde upp, berättade om deras idé och hon blev eld och lågor. De bestämde träff och Ellinor visade upp sitt Halmstad för paret Johansson och hjälpte sedan till att arrangera utflykter för mässbesökarna.

– Vi blev sålda på Halmstad, vilken mysig stad. Och vi visste att vi hade många prenumeranter på Vävmagasinet i området. Dessutom hade Sveriges Vävlärare sitt årsmöte på Hotell Mårtensson samtidigt som mässan. Ett lyckligt sammanträffande, säger Uno med glimten i ögat.

Mer om Vävmässan 1986 och 2022

Uno Johansson, Lillemor Johansson och Ingegärd Oscarsson på Vävmässan 2022 i Halmstad

Uno Johansson, Lillemor Johansson och Ingegärd Oscarsson på Vävmässan 2022 på Halmstad Arena

Sverige – ett föregångsland när det gäller vävning

Första mässan, VÄV86, blev en succé! Det kom mellan 3 500–4 000 besökare dessa tre dagar. Mässan som hölls 2022 lockade ungefär 7 200 personer och blev också en succé. Antalet internationella besökare har ökat med åren.

– Ni ska veta att Sverige har varit, och är, ett föregångsland när det gäller vävning. Det finns en lång tradition och människor från hela världen söker sig hit för att lära sig hantverket berättar Lillemor.

Gick invigningen av första Vävmässan i Halmstad också som på räls?
– Nja, skrattar Uno, visst finns det några små roliga anekdoter. Det där med betoning av ord kan ju ha sina sidor. När Prins Bertil läste upp sitt invigningstal så uttalade han vävtekniker – alltså tekniker för att väva – som vävtekniker, som när du exempelvis pratar om en flygplanstekniker. Då ryckte det allt lite i mungiporna.

Hur var det att besöka mässan när den nu är på återbesök i Halmstad?
– Det är jättekul att se att den lever fortfarande och att det kommer så mycket nytt. Den överträffar förväntningarna och vi blev oerhört glada över att se köerna in till mässan säger Lillemor.

Numera är det Svenska Vävrådet, som Uno och Lillemor också var med och initierade, som arrangerar vävmässan vart tredje år. Den turnerar runt i Sverige, och vem vet – det kanske blir tredje gången gillt för Halmstad så småningom.

En av utställningshallarna på Vävmässan i Halmstad 2022

En av utställningshallarna under VÄV 2022

Christina Hallberg 1986 och 2022

I samband med VÄV2022 träffade vi även på Christina

Christina Hallberg deltog på första vävmässan i Halmstad 1986. Hon kunde berätta hur hon som blott 24-åring fick visa hur det går till att väva flossa. Men inte nog med det, hon var även en av dem som fick mannekänga i vävda klädmodeller som hon och flera andra varit med om att sy upp.

Men Christinas premiär som mannekäng hade kunnat sluta i ren förskräckelse. När hon kliver ut på scenen halkar hon till och gör en piruett som tangerar break dance, men lyckas hitta balansen igen. Döm om hennes förvåning när publiken trodde att det ingick i programmet och glatt applåderade åt hennes insats. Prins Bertil och hans Lilian var ett par av dem som fick se Christinas specialinsats på catwalken.

Den här gången jobbade Christina också på vävmässan, fast nu stod hon i informationsdisken för att hjälpa alla besökare till rätta. Men hon hann med att ta sig en tur på mässområdet, och blev riktigt starstrucked när hon träffade på storstjärnor på vävområdet som Winnie Poulsen och Kerstin Lovallius.

Tänk – varje evenemang bär på sina historier.

Föreläsning under Vävmässan 2022 i Halmstad

Föreläsning under Vävmässan 2022