English
Swedish

Case

Storytelling om VM-bucklan

Strax innan lag-VM i bordtennis anlände en anrik trofé till Halmstad - VM-bucklan. Men det visade sig att den inte var i direkt toppskick. Vi såg därför möjligheten att skapa intresse för VM genom att berätta om troféns anrika historia och dess väg till Halmstad. På så vis skapade vi en berättelse relaterad till VM, men med lokal anknytning.

Vid VM i Kairo 1939 skänkte kung Farouk av Egypten den till bordtennissporten. Den har sedan dess vandrat mellan arrangerande värdstäder och blivit något sliten under åren. Vi gav därför förslaget att en lokal guldsmed skulle få möjlighet att reparera trofén, ett uppdrag som Håkan Ramsén och hans anställda gärna tog sig an. Storytellingen ledde till flertalet berättelser i lokala medier. Läs hela berättelsen här.

Fotboll främjade kvinnligt konstnärskap

Under samverkansarbetet inför UEFA Dam-EM i fotboll upptäckte man en möjlighet till att främja kvinnligt konstnärskap. Halmstads kommuns konstsamling bestod nämligen till 85% av verk skapade av manliga konstnärer.

Därför genomfördes en unik konstutställning där 15 kvinnliga konstnärer med lokal anknytning tolkade temat fotboll. Konstverken blev sedan en del av kommunens konstsamling och är idag placerade på Halmstad Arena.

Projektet var ett samarbete mellan Destination Halmstad, den lokala organisationen för UEFA dam-EM, kulturförvaltningen och de lokala konstnärerna. 

Ping Pong Power knöt an till samhällsutmaningar

När det stod klart att Halmstads skulle få vara värd för vårt största evenemang någonsin, lag-VM i bordtennis, beslutade vi att initiera projektet Ping Pong Power. Under flera års tid pågick projektet med målsättningen att fler personer skulle komma i kontakt med bordtennis.

Projektet knöt an till flera av samhällets utmaningar med fokus på vår åldrande befolkning och integration. Det gjordes bland annat genom att lyfta pingisens hälsofördelar för gammal som ung och att använda sporten som en social bro för att etablera nyanlända.

Genom ett bordsprojekt som genomfördes i samarbete med partnern Butterfly ställdes mer än 100 pingisbord ut. De placerades på äldreboenden, skolor, fritidsgårdar och asylboenden i Halmstadområdet. Jörgen Persson, ambassadör för lag-VM tillika tidigare världsmästare i bordtennis, deltog i många av aktiviteterna.

Mötesforum om evenemangssäkerhet mitt under ett hektiskt evenemang

I maj 2018 spelades lag-VM i bordtennis i Halmstad Arena med 142 lag från världens alla hörn. Parallellt med detta arrangemang stod Destination Halmstad och Halmstads kommun värdar för Evenemangssäkerhet 2.0 - en nationell säkerhetskonferens för idrott, festival och arenasäkerhet.

Mötesdeltagarna kunde då göra studiebesök på världsmästerskapet och studera evenemangssäkerhet i praktiken - ett sätt att skapa synergier mellan ett stort evenemang och möten.

Akademiskt partnerskap höjde idrott till forskarnivå

I samband med lag-VM i bordtennis anordnade Högskolan i Halmstad, genom Hallands idrottsakademi, en forskarkonferens om framtiden för racketsporter med fokus på idrott och hälsa. Ett hundratal forskare, tränare och idrottare anslöt till konferensen som under tre dagar belyser forskning och praktik inom racketidrott – allt från personlig prestation och hälsa till utveckling av nya material eller träningsmetoder.

Konferensen var en del av det partnerskap som genomförandeorganisationen och Högskolan i Halmstad hade ingått i. Högskolan, som är speciellt starka inom bland annat idrott och hälsa samt innovation, fick möjlighet att visa upp sin forskning för en internationell publik. Att ingå i ett sådant partnerskap var inget de hade gjort tidigare.