English
Swedish

Styrkeområden

En innovationsdriven högskola

Högskolan i Halmstad startade 1983. Utbildningarna är verklighetsförankrade och innovation är ledordet. Forskningen är internationellt erkänd, speciellt inom profilområdena Hälsoinnovation och Smarta städer och samhällen.

Högskolans forskning organiseras i fyra akademier i följande områden:

  • Hälsa och välfärd
  • Informationsteknologi
  • Lärande, humaniora och samhälle
  • Ekonomi, teknik och naturvetenskap

Vid högskolan finns Sydsveriges enda Fab Lab, en kreativ miljö där forskning och utbildning möter allmänhet och industri. För att vara med i det globala nätverket av Fab Labs behöver man ackrediteras av den prestigefyllda skolan Massachusetts Institute of Technology (MIT). Halmstads Fab Lab var det andra labbet i Sverige att gå med i nätverket.

Kultur som berör

I Halmstad behöver du inte gå långt för att möta konst, musik och teater.

Arvet från internationellt erkända konstnärskollektivet Halmstadgruppen är närvarande överallt – oavsett om du kommer hit på besök eller bor här.

Av denna anledning är konst, musik och teater en självklar ingrediens i ditt möte eller evenemang.

En historisk stadskärna

Halmstad city är en historiskt intressant stadskärna som är belägen på båda sidor Nissan. Att Halmstad en gång varit danskt är tydligt. Dessutom finns naturen runt knuten med Galgberget, Prins Bertils stig och havet inom kort avstånd.

Under vår och sommar fylls staden av uteserveringar. På höst och vinter myser vi i mysiga restauranger, caféer och butiker. Halmstad har som mål att 2020 bli Årets stadskärna – något som märks på drivet hos vår näring.

Del av en stark region

Halmstads läge mitt på västkusten, precis mellan Göteborg och Malmö, gör att vi befinner oss i en ständigt växande region. Sedan hösten 2018 är vi en del av samarbetsorganet Greater Copenhagen. Vår kommun växer också - nu är vi fler än 100 000 invånare och till år 2030 beräknas vi vara 150 000 personer.

Besöksnäringen står för en allt större del av Sveriges ekonomiska utveckling och sysselsättning och förutsättningarna i vår region är mycket goda. I den nationella strategin för besöksnäringen är visionen att besöksnäringen ska vara Sveriges nya basnäring år 2020.

Med Högskolan i Halmstad som motor är också hälsoteknik ett område i stark utveckling. Mätningar visar att företagen inom hälsoteknikområdet har en långt högre medeltillväxt än näringslivet i stort i regionen. Vi är också starka inom grön tillväxt - förnybar energi och rå­varor, högkvalitativa livsmedel samt produkter och tjänster från jord, skog och vatten.

Natur som ger tid för reflektion

Skogen, vattendragen och kusten. Och tystnaden. Oavsett om du är här i arbete eller för nöje skänker Halmstads natur dig tid för reflektion.

Vi tror att det kan vara en bidragande orsak till att Halland är det län i Sverige där befolkningen blir äldst.

Möjligheter till en aktiv fritid

Hälsa och fritid är en del av oss. I Halmstad finns ett aktivt idrotts-, förenings-, och kulturliv - året runt. Det gör att både besökare och invånare kan få ut mer av livet. Också många av våra evenemang knyter an till idrott, fritid och hälsa. Vi är bland annat stolta över SummerSmash, ett årligen återkommande evenemang som nyligen valde att etablera sig här. 2018 lockade de 65 000 besökare till Tylösand under dagarna evenemanget genomfördes.

Nära till allt

Halmstad är en kompakt stad. Vårt läge mitt på Sveriges västkust gör det enkelt för dig att resa hit oavsett färdsätt. Vi har tågförbindelser till Göteborg (SJ, Öresundståg), Köpenhamn (SJ, Öresundståg) och Jönköping (Krösatåg). Sommaren 2019 kommer även MTR Express att prova en förlängning av sin sträcka Stockholm-Göteborg, där sträckan fortsätter till Halmstad.

Halmstad City Airport är Sveriges kanske mest centralt belägna flygplats. Den ligger ungefär 3,5 kilometer från stadskärnan. Flygbolaget BRA trafikerar linjen Bromma-Halmstad med flera avgångar varje dag.

Vi bryr oss

Det kanske låter klyschigt, men i Halmstad är vi faktiskt lite snällare än på andra ställen. Ingen annan kommun har tre hjärtan i sitt vapen. Vi är kända för vårt goda värdskap och vår omtänksamhet om dig som gäst.

Vi bryr oss också om att alla ska kunna ta del av vår kommun. För andra året i rad rankades Halmstad etta i Humanas tillgänglighetsbarometer (2018).

Tillväxten är stark

Halmstad har ett dynamiskt näringsliv. De flesta företagen är små eller medelstora. Merparten, ungefär 75 procent av våra arbetsplatser, har högst tio anställda.

Det gynnsamma läget gör att många logistikföretag väljer att investera i Halmstad och etablera sig här. Tjänstesektorn såväl som handeln expanderar ständigt. Också tillverkningsindustrin är viktig och har stor utvecklingspotential.

Vårt generösa utbud av evenemang, sport, natur, kulinariska upplevelser, aktiviteter och det goda värdskapet gör Halmstad till ett populärt resmål. Besöksnäringen i Halmstad, tillsammans med möten och evenemang, är en viktig och expanderande bransch.

2018 blev vi utsedda till årets superkommun i kategorin städer och stadsnära kommuner. Här kan du läsa nomineringen.