English
Publicerad 27 april 2023

Invigning av Hylteleden – en ny regional cykelled

Hylteleden, tidigare Hylteslingan, har utnämnts till en regional cykelled. Det är den andra leden i Sverige som får denna klassificering. För att en cykelled ska klassas som regional behöver den uppfylla vissa kriterier såsom tillgänglighet, trafiksäkerhet, kommunikation och attraktivitet. 

Lördag den 6 maj klockan 11:00-15:00 invigs den nya Hylteleden i Rydöbruk, konstnärsbyn. Landshövding Brittis Benzler klipper bandet, det blir konst- och hantverksmarknad, prova på Hylteleden, fika, matförsäljning, livemusik, quizrunda och skojigheter för barn – ja, helt enkelt en riktig folkfest med aktiviteter för hela familjen. Dessutom öppnar Rydö golfkrog på nytt i ett samarbete med elever från Kompetenscentrum och ett lokalt projekt, Woods of Halland, lanseras.

Det är Trafikverket som beslutar om en cykelled uppfyller de kriterier som krävs för att en cykelled ska klassas som regional. Och det gjorde Hylteleden!

Viktigt grepp för besöksnäringen utmed leden

Hylteleden kommer att kunna öppna upp nya och gränsöverskridande samarbeten och utvecklingsprojekt bland företagen som verkar utmed leden. Det finns goda förutsättningar för att de tillsammans kan skapa säsongsförlängande reseanledningar som kan marknadsföras såväl nationellt som internationellt.
Här finns natur, kultur, hantverk, boende samt mat och dryck. Med välkomponerade paketeringar kan besöksnäringen erbjuda attraktiva helhetsupplevelser för besökarna. Trenden visar att det är något som fler och fler frågar efter.

Hylteledens sträckning

Du kan börja och sluta din färd var som helst på Hylteleden. Den går förbi Halmstad slott, genom Nissans dalgång upp till Hyltebruk och vidare till Jälluntofta där den vänder nedåt mot Unnaryd. Därefter följer den Fylleåns dalgång tillbaka till Halmstad via Simlångsdalen. De tre sista milen går den mestadels parallellt med Banvallsleden. Mer information om Hylteleden hittar du på webbplatsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Hylteleden är ett samarbete mellan tre parter: Visit Hylte Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - en del av Hylte kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Destination Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – en del av Halmstads kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Visit Halland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – en del av Region Halland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ledhuvudman för Hylteleden är Hylte kommun.

Kontakt

Lena Hagman Bogren

Turismansvarig, Hylte kommun
Telefon 0345-18214. E-post: lena.hagman-bogren@hylte.se

Hanna Engkvist

Destinationssäljare, Destination Halmstad
Mobil: 0722-08 26 28. E-post: hanna.engkvist1@halmstad.se

Andrea Wittmar

Projektledare för invigningen
Mobil: 0723374077 E-post: andrea.wittmar@gmail.com

Fotograf: Joakim Leihed