English
Publicerad 20 april 2022

Ukrainsk balett på Halmstads Teater

Kyiv Grand Ballet Co var ute på turné i Frankrike när kriget i Ukraina bröt ut. I nuvarande läge kan de inte återvända till sitt hemland. Det här är en stor sorg för alla inblandade. Sedan en månad tillbaka pågår en solidaritetsturné med start i Norge, för att sedan fortsätta i Sverige.

Några av de manliga balettdansörerna har åkt tillbaka till Ukraina för att strida för sitt land. Chockade och oroliga över vad som händer i Ukraina fortsätter nu huvuddelen av danskompaniet att turnera i exil. Senast har balettkompaniet turnerat i Norge, nu är det Sveriges tur. Den 3 maj dansar Kyiv Grand Ballet Co på Halmstads Teater.

– Alla kan inte göra allt men alla kan göra något säger Henrik Drakenberg, chef för Halmstads Teater. När vi fick frågan om vi kunde stötta solidaritetsturnén för Kyiv Grand Ballet Co var det en självklarhet. Vi har nästan fullbokat på teatern i maj, men den 3 maj var det ledigt och vi är verkligen glada över att kunna hjälpa till så att de kan framföra sin föreställning. Jag hoppas av hela mitt hjärta att så många som möjligt sluter upp, det här är för en god sak. Kanske når vi, men framför allt Kyiv-baletten, en publik som aldrig varit på balett tidigare i ett läge som berör oss alla.

Kyiv-baletten har inbokade föreställningar i Karlstad (1/5) Jönköping (2/5), Halmstad (3/5), Helsingborg (4/5), Växjö (7/5) och Stockholm (9/5). Fler platser är på gång:

– Vi vill gärna ge fler föreställningar eftersom dansarna inte har någonstans att ta vägen. De behöver möjlighet att arbeta och tjäna pengar så att de kan försörja sina familjer, säger gruppens producent Elena Volik.

Om Kyiv Grand Ballet Co

Det ukrainska balettkompaniet Kyiv Grand Ballet Co är vanligtvis baserat i Kiev. Kompaniet gör regelbundet internationella turnéer. De har stor balettrepertoar och många världskända solister. Kyiv-baletten skulle just avsluta sin Europaturné i Frankrike när kriget i Ukraina bröt ut. De kan inte återvända till sitt hemland. Med kort varsel bjöds baletten in till en månadslång solidaritetsturné i Norge. Den fortsätter nu i Sverige, där Halmstad är ett av stoppen.

Kyiv-baletten turnerade ursprungligen med en uppsättning av Svansjön. Men kompaniet har valt att inte uppträda med några ryska verk till dess att kriget är över, därför turnerar de nu med den klassiska baletten Giselle av den franska kompositören Adolphe Adam.

Giselle är ett mystiskt romantiskt drama, en evig berättelse om kärlek, lojalitet, grusade förväntningar och hjärtskärande ånger.

Länkar

Kontakt

Henrik Drakenberg

Chef, Halmstads Teater på Destination Halmstad AB
Telefon: 072-083 88 28
E-post: henrik.drakenberg@halmstad.se

För intervjuer med personer i Kyiv Grand Ballet Co och mer information kontakta:

Alessia Koshkina

Press- och medieansvarig för Ballet Art Theatre
Telefon: +39 351 604 1448
E-post: mediaartballet@gmail.com