English
Publicerad 13 april 2022

Halmstadrekord i antalet gästnätter

År 2021 blev ännu ett år i pandemins tecken. Boendeanläggningarna och besöksnäringen fick möta många utmaningar. Tack vare en riktigt bra sommar blev det ett rekordår. Aldrig någonsin har Halmstad haft så många gästnätter!

Statistiken som tas fram av SCB och Tillväxtverket är nu sammanställd för 2021. Den redovisar gästnattsutvecklingen på kommersiella anläggningar i Sverige, Halland och Halmstad. För Halmstads del blev det rekord för både hotellen och campingarna. Intresset för att komma till kommunen var stort och det var framför allt den svenska målgruppen som stod för ökningen. Pandemin begränsade fortfarande möjligheterna för utländska gäster att komma till Sverige.

– Det blir verkligen påtagligt att Halmstad är en stark sommardestination som attraherar besökare. Men det är särskilt intressant att den positiva besökstrenden höll i sig in i sensommaren och hösten. Den här säsongsförlängningen är oerhört värdefull för vår besöksnäring säger Karolina Davidsson, vd på Destination Halmstad AB. Att arbeta med sensommaren som koncept är något vi kommer fortsätta utveckla och marknadsföra både nationellt och internationellt i samarbete med Visit Halland.

Halmstads bästa år någonsin

Gästnattstatistiken rapporterar alla kommersiella boendeanläggningar med minst fem rum eller nio bäddar (hotell, camping, vandrarhem, stugbyar samt kommersiella stugor och lägenheter). Målet är att beräkna faktiska övernattningar, som ofta skiljer sig en del från boendeanläggningarnas mätetal, där man ofta mäter sålda rum, stugor eller platser och de intäkter de ger. Med hjälp av gästnattstatistiken kan vi få mer underlag kring besökarnas resmönster, beräkning av konsumtion och så vidare. Statistiken visar att Halmstad under 2021 gjorde det bästa året och den bästa sommaren sedan mätningarna startade 2008 då vi hade 615 298 gästnätter.

År 2021 ökade Halmstads gästnätter med 19 procent jämfört med 2020, vi har alltså nått ett resultat som innebär 773 135 gästnätter. Men det har skett en kraftig ökning i både Halland och Sverige, vilket inte är så konstigt med tanke på de låga nivåer som var under 2020 då pandemin påverkade allt.

Gästnätter i Halmstads kommun

  • 2021: 773 135, + 19%
  • 2020: 647 261, - 13,9%
  • 2019: 751 565, + 3,2%
  • 2008: 615 298

Jämfört med den första mätningen 2008 har gästnätterna i Halmstad ökat med över 150 000 nätter fram till 2021. Det är otroliga siffror trots pandemin.

I ett tufft läge har Halmstad lyckats stärka sin position

Coronapandemin slog hårt mot hotell, restauranger och andra företag i besöksnäringen som i princip fick ”trolla med knäna” för att ta sig igenom detta. Tack vare deras fantastiska insatser har Halmstad klarat sig förhållandevis bra och vi ser att det finns goda förutsättningar att vinna marknadsandelar kommande år.

Halmstads välkända stränder i kombination med allt annat vi kan erbjuda i form av kultur, natur och matupplevelser är grunden för en fortsatt utveckling. Privatbesökarnas andel av turismen tros öka, likaså affärsresenärerna och internationella besök. Här arbetar även Destination Halmstad AB strategiskt för att värva evenemang och möten utanför högsäsong. Halmstad ska vara en attraktiv destination hela året. Och det ser ut som att vi är på rätt väg.

Inom kort kommer vi presentera rapporten i sin helhet på vår webbplats.

Kontakt

Karolina Davidsson

VD Destination Halmstad
Mobil: 0768-13 74 26
E post: karolina.davidsson@halmstad.se