Publicerad 25 augusti 2021

Välkommen till skördefest i Halmstad och Halland!

Två personer bär blommor och grönsaker i Halmstad

Njut av nyskördade läckerheter, härliga evenemang och goda drycker. Besök gårdsbutiker, restauranger, caféer och odlingar under Skördetid i Halland. Foto. Lisa Lindström

Den här tiden på året slår Halmstad och Halland upp sitt välsmakande skafferi som erbjuder nyskördade läckerheter och härliga evenemang med mat och dryck i fokus vecka efter vecka. Den härliga halländska skördefesten varar ända fram i oktober.

Att upptäcka den halländska matkulturen är enkelt under sensommaren och hösten. Det är enkelt att hitta bra mat som är odlad och lagad med kärlek. Här myllrar det av gårdsbutiker fyllda med grönsaker, ost, kött, rotfrukter, bär och andra lokalproducerade varor. Restaurangerna skapar rätter med råvaror från närliggande gårdar och det finns många fina bagerier och caféer som brinner för bra ingredienser och hembakad fika.

– Det bästa med Halland är att det är lätt att uppleva Halländsk Matkultur. Kvaliteten på råvarorna är fantastisk och det finns så många bra matproducenter på en liten geografisk yta – vilket gör det lätt att ta sig runt till olika aktörer och evenemang, säger Caroline Liljedahl, projektledare för Skördetid i Halland.

Det finns gott om naturnära måltidsupplevelser

Vill du lära dig att ta hand om din skörd kan du till exempel göra egen äppelmust, gå en kurs i surdegsbakning eller att syra grönsaker eller följa med på växtvandringar längs stranden.

Planera en roadtrip i skördetid

På Skördetid i Hallands hemsida kan du som besökare enkelt se var alla smultronställen ligger och planera din egen roadtrip. Här finns information om kurser, matvandringar, cykelrundor och andra spännande aktiviteter.

Fem guldkorn i Halmstad

  1. Söderfamiljen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. älskas det att laga mat där årstiden och moder jord får stå i fokus. Välkommen att njuta av en alldeles särskild skördemeny, vinprovningar med naturvin och helgfrukost med skördetema.
  2. Den 17–18 september kan du smaka, dofta, känna, lyssna och njuta av smaker från Halmstad med omnejd under en tvådagars matfest mitt i Halmstads hjärta. Besök Smaka på Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med saluhall, restaurangtorg och matstudio med spännande kockdueller.
  3. Hafi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hyllas äpplet den 11–13 september. Provsmaka olika sorters äpplen och äppelmust och köp hem nyskördade svenska äpplen. I caféet serveras nybakt äppelkaka och butiken är fylld med fina erbjudanden.
  4. Boka in dig på en syrningskurs hos PaulssonPaleo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Simlångsdalen. Du får lära dig allt om varför och hur du gör surkål, kimchi, kvass och kombucha för att hålla din mage lugn och fin. Boka in 29 augusti, 19 september, 10 oktober och 31 oktober.
  5. Vad sägs om ölprovning på Halmstad Brygghus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i höst? Det här är ett lokalt bryggeri beläget i pittoresk bruksmiljö. Provsmaka öl från det breda sortimentet, ta del av ölets och brygghusets historia och följ med på en kortare visning i bryggeriet.

Om Skördetid i Halland

Vad

Gårdsbutiker, restauranger, boenden, caféer, bagerier, evenemang, kurser, provningar med mera.

Var

Hela Halland, från Kungsbacka till Laholm

När

Augusti, september och oktober

Info

Mer information Skördetid i Halland

Hallands Matgille

Projektledare Caroline Liljedahl
Epost: caroline@hallandsmatgille.se
Mobil: 0708-45 33 43

Destination Halmstad

Destinationssäljare Alexandra Kahts-Winje, temaansvarig mat
E‑post: alexandra.kahts‑winje@halmstad.se
Mobil: 0766-98 57 02