English
Publicerad 23 juni 2021

Destination e-sport

I Halmstad kan du göra dubbla karriärer inom e-sport! E-sporten har vuxit explosionsartat, vilket har lett till många positiva följder. Men hur kan e-sport påverka samhället och folkhälsan? Du kommer att få veta mer på torsdag den 24 juni, klockan 10:00 är det premiär för Destination E-sport. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Destination E-sport är ett spännande seminarium som belyser e-sportens utveckling, aktuell forskning och hur e-sporten kan nyttjas för att hantera samhällsutmaningar såsom integration, jämställdhet och inkludering. Faktum är att många unga har problem med psykisk ohälsa, och fetma är ett växande problem i samhället. För att e-sportare ska kunna få en hållbar och hälsosam karriär behöver de lära sig mer om vikten av fysisk aktivitet för att klara stillasittande vid datorn. Men även hur kost och sömn påverkar.

– Jag älskar att umgås med vänner online. Är du introvert är det perfekt. Men det blev mycket stillasittande vid datorn. Tidigt blev jag tvungen att opereras för diskbråck. Då insåg jag att jag behövde ta tag i min situation säger Andres Ramos. Högskolan i Halmstad kunde erbjuda studier inom psykologi med inriktning idrott och motion, vilket tillåter mig att idag kunna hjälpa och stödja e-sportare. Det har jag aldrig ångrat. Numera umgås jag även offline, och har startat ett företag tillsammans med studiekompisar.

RBU Halland och Projekt e-sport

Det pågår också ett projekt som heter Projekt e-sport. Det är RBU Halland som driver det i samverkan med ABF Halland och Högskolan i Halmstad som ett treårigt Arvsfondsprojekt. Syftet är att inkludera personer med funktionsnedsättning i e-spelvärlden. Målet är att i förlängningen minska det sociala utanförskapet som målgruppen ofta upplever.

På Högskolan i Halmstad erbjuds unika möjligheter för professionella e-sportare att kombinera karriären med studier.

– På samma sätt som vi erbjuder så kallade dubbla karriärer för elitidrottare inom traditionella idrotter så erbjuder vi nu detsamma för elitsatsande e-sportare. Dubbla karriärer innebär en möjlighet att anpassa sina studier så att man på ett hållbart sätt både kan studera och utvecklas inom sin idrott säger Anders Nelson, Vicerektor, Högskolan i Halmstad.

Samarbeten som möjliggör

Destination E-sport är ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad, Destination Halmstad och Association of Esports Psychology (AEP). AEP består av idrottspsykologiska rådgivare som arbetar med att stötta gamers till att känna sig lika framgångsrika online, såväl som offline.

– Halmstad Convention Bureau fungerar som spindeln i nätet för att knyta ihop det här fantastiska samarbetet. Det finns otroliga möjligheter att lyfta Halmstad som en hub för e-sport, inte minst tack vare att vi har en sådan innovativ och alert högskola säger Linda Hellring, projektledare på Halmstad Convention Bureau. Jag ser framför mig hur vi kan locka framtida evenemang inom e-sportsområdet lokalt, nationellt och internationellt.

Vid seminariet Destination E-sport medverkar

Jonas Bergman, Kommunstyrelsens ordförande, Halmstads kommun, Maria Norrman och Agneta Tuberus från RBU Halland, Mathilda Imhof, Gameffect, Fredrik “JAEGARN” Andersson, Area Academy, Charlotte Sylwander, doktorand inom hälsa och livsstil vid Högskolan i Halmstad, Martina Čubrić, en av Europas främsta idrottspsykologer inom e-sport

OS i e-sport!

E-sporten ligger högt på agendan inte bara i Halmstad utan även hos, IOK, Internationella Olympiska Kommittén. Så pass högt att det genomförs ett OS i e-sport i Köpenhamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Det är en olympisk virtuell tävling inför sommarens OS i Tokyo inom fem grenar; cykling, segling, bilsport, baseboll och rodd. Onsdag den 23 juni kommer Andres Ramos och Joar Svensson från AEP att delta på plats i en 10-timmars live-panel.

Kontakter

Anders Nelson

Universitetslektor och vice rektor vid Högskolan i Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
076-829 74 88, anders.nelson@hh.se

Linda Hellring

Projektledare Halmstad Convention Bureau, Destination Halmstad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
0706-65 25 71,  Länk till annan webbplats.linda.hellring@halmstad.se

Andres Ramos

AEP, Association of Esports Psychology Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
072-1710077, andres@aep.gg

Relaterade länkar