English
Publicerad 31 mars 2021

Halländsk matkultur flyttar in på Stora torg i Halmstad

Bondens marknad byter kläder och från och med påskhelgen så kommer torghandeln på Stora Torg i Halmstad att finnas under namnet ”Halländsk matkultur”.

Samarbete för levande torghandel

För att göra torghandeln i Halmstad än mer levande och attraktiv har Halmstad City i år valt att satsa mer på halländska råvaror och inlett ett samarbete med Hallands Matgille.

– I år har vi på Halmstad City valt att satsa lite extra på en torghandel med lokalproducerade råvaror. Det har dels varit en önskan från både invånare och våra medlemmar dels så vill vi verkligen gynna de lokala producenterna, det är otroligt viktigt för oss, säger Malin Johansson, marknadskoordinator på Halmstad City.

Torghandelns nya kläder är ett samarbete mellan Halmstad City, Destination Halmstad och Hallands Matgille som alla tre menar på att det är tillsammans vi är starka. Nu tar man ett nytt grepp om torghandeln, ett gemensamt steg för att öka Halmstadbornas medvetenhet kring den lokalt producerade maten.

– Vi är så glada för denna satsning. Det känns helt rätt att lyfta den lokala maten och våra halländska producenter genom en naturlig mötesplats på Stora torg, säger Alexandra Kahts Winje på Destination Halmstad. Förhoppningsvis kommer än fler nu få upp ögonen för allt fantastiskt som odlas och produceras här omkring!

Halländsk matkultur – en gemensam identitet

Det var i december förra året när Hallands Matgille samlade 130 olika aktörer, som alla är verksamma inom maten i Halland, på ett stort digitalt Matparty som den halländska matidentiteten sattes. Resultatet blev Halländsk matkultur, vår identitet och det gemensamma namnet på allt som odlas, förädlas och produceras i Halland.

– Vi på Hallands Matgille vill skapa en rörelse, säger Anna-Maria Spaniol, verksamhetsledare. Halländsk Matkultur är vårt identitetsarbete, vårt paraply för halländsk mat. Ur detta kan vi sedan se en mängd olika saker växa fram, som nu till exempel marknaden på Stora Torg här i Halmstad. Vi är otroligt glada att få samarbeta med Halmstad City och Destination Halmstad kring torghandeln och jag tror att det bara är början på många härliga samarbeten kring maten.

Påsken blir startskottet

Påskhelgen blir startskottet och efter det kommer Stora torg varje jämn lördag, fram till 11 september, att gästas av lokala producenter som dukar upp ett smörgåsbord av säsongens delikatesser från våra Halländska gårdar. Evenemanget kommer att vara säkert utifrån
gällande restriktioner kopplade till pandemin. På Halländsk Matkultur kommer Halmstadborna ha möjlighet att handla närproducerade råvaror på ett tryggt sätt, av bästa kvalité, mitt i Halmstad city.

Påskhelgen

Långfredag: 12.00–15.00
Påskafton: 11.00–15.00
Plats: Stora torg

Lördag, varje jämn vecka

Tid: 11.00–15.00
Plats: Stora torg

Vill du delta

Är du intresserad av att delta mejlar du till city@halmstad.se

Presskontakt

Helena Nöjd, Hallands Matgille, 0708-69 64 27

I samarbete

Hallands Matgille Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Signerat Halland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Region Halland Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Europeiska regionala utvecklingsfonden-EU, Halmstad City Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., och Destination Halmstad