English
Publicerad 27 augusti 2020

​Svenska bordtennis­eliten kommer till Halmstad till helgen

Bordtennis-VM 2018 i Halmstad

Mattias Karlsson in action på lag-VM i bordtennis i Halmstad 2018. Foto: Manfred Shillings

VM-hjältarna från 2018, med Mattias Falck i spetsen, återvänder till Halmstad Arena till helgen.

Den 28–30 augusti arrangeras Sweden Tour Halmstad Masters med hela den svenska bordtenniseliten. Arrangörer är Halmstad BTK och Svenska Bordtennisförbundet.

2018 lyckades det svenska herrlandslaget i bordtennis spela sig hela vägen fram till en bronsmedalj i lag-VM i Halmstad. Mästerskapet blev en stor publiksuccé för svensk bordtennis. Drygt två år senare återvänder landslagsstjärnorna till Halmstad för att tävla igen. Sweden Tour-deltävlingen i Halmstad Arena är den andra av totalt fem deltävlingar i Sweden Tour. Den avgörs utan publik, men sänds via Svenska Bordtennisförbundets webbsändning.

Flera svenska toppspelare, däribland Mattias Falck, har sin bas i Halmstad, liksom förbundskaptenen Jörgen Persson.

– Jätteroligt att få tävla i Halmstad igen. För oss är det viktigt att kunna erbjuda möjligheter för våra toppspelare att tävla, och vi vet att Halmstad Arena erbjuder bästa tävlingsförutsättningar. Det ska bli häftigt att känna lite VM-vibbar igen, det var ett magiskt mästerskap säger Thomas Buza, förbundschef på Svenska Bordtennisförbundet.

Under resan mot Lag-VM 2018 knöts ett starkt band mellan Svenska Bordtennisförbundet och Halmstad som bland annat resulterade i att bordtennisen blev en del i PIKA-programmet, Professionell idrottskarriär, på Högskolan i Halmstad som även är Riksidrottsuniversitet. Genom utbildningen ges svenska elitidrottare möjlighet att kombinera studier med en fortsatt elitsatsning.

I december 2019 genomförde Svenska Bordtennisförbundet och Högskolan i Halmstad en unik internationell coachutbildning för bordtennistränare. Högskolans spjutspetsforskning inom exempelvis idrottspsykologi är högintressant såväl nationellt som internationellt.

– Det känns fantastiskt att det svenska bordtennislandslaget är tillbaka i Halmstad. Lag-VM 2018 finns fortfarande färskt i minnet hos många Halmstadbor, det är härligt att tänka tillbaka på när Corona-pandemin gör att vi inte kan uppleva idrottsevenemang på plats. Vi på Destination Halmstad håller blicken framåt för att skapa förutsättningar för framtida evenemang i Halmstad, det gagnar hela samhället och inte minst besöksnäringen säger Ann Johansson, chef Evenemang och Möten. Det går att tävla, även utan publik.

Fakta Lag-VM i bordtennis 2018 i backspegeln

  • 29 april–6 maj 2018 på Halmstad Arena
  • 142 deltagande lag från 87 nationer.
  • 18 000 publikbesök på Halmstad Arena.
  • 291 miljoner tv-tittare i 140 länder.
  • Hallands största idrottsevenemang någonsin.

Kontaktpersoner:

Fler nyheter