English
Publicerad 20 maj 2020

Ställ inte in när det hettar till – flytta fram istället

Samuel Grahn, förbundsordförande Samordningsförbundet Halland

Samuel Grahn, förbundsordförande Samordningsförbundet Halland. Foto: Finsam

I slutet av mars i år skulle den stora, nationella Finsamkonferensen 2020 ha genomförts här i Halmstad. Konferensen arrangeras årligen av Nationella rådet och nästan 600 deltagare var anmälda.

Lokal värd skulle Samordningsförbundet Halland vara. Programmet var satt och förväntningarna stora. Men så kom Coronapandemin. Allt ställdes på huvudet. Det här var en helt ny situation.

Vad gör du som arrangör i ett sådant här läge?

En del ställde in sina konferenser. Men många valde också att flytta fram istället. Nationella rådet bestämde sig för alternativet att flytta fram konferensen i Halmstad till 2021. Programmet som Samordningsförbundet Halland hade tagit fram var så pass bra att rådet resonerade som så att det hade varit synd om inte det genomfördes. Nu kan vi alltså se fram emot Finsamkonferensen 2021. Halmstad kommer att ta emot er med öppna armar när det är dags.

Hur går det egentligen till att få en konferens till Halmstad?

Vi frågade Samuel Grahn som är förbundschef på Samordningsförbundet Halland.

Hur gjorde du för att bli lokal värd?

- Vi ansökte om att få vara lokala värdar för den årliga och roterande Finsamkonferensen. Det gjorde vi i konkurrens med flera andra förbund. Processen är lång och började redan i december 2018. Vi tog hjälp av Linda Hellring på Halmstad Convention Bureau. Hon plockade fram underlag på olika praktiska lösningar på allt från boende, logistik till lokaler som kan ta emot 500-600 personer. Därefter paketerades informationen på ett jättesnyggt sätt som vi sedan kunde skicka in tillsammans med ansökan.

Vilken var den största utmaningen?

- Logistiskt sett blev det en utmaning. Själva konferensen skulle hållas på Hotel Tylösand som inte hade tillräcklig boendekapacitet. Vi fick sprida ut boendet på flera hotell, även i centrala Halmstad. Det löstes genom att chartrade bussar skulle gå från city ut till Tylösand.

Hur ser du på att Finsamkonferensen i Halmstad flyttades fram?

- Jag är självklart väldigt glad för detta eftersom vi hade lagt ner mycket tid och energi. Nu fick vi kvitto på att programmet och alla arrangemang kring konferensen ansågs vara så bra att Halmstad får ta på sig värdskapet för Finsamkonferensen 2021. Sedan vill jag säga att den hjälp vi har fått från Halmstad Convention Bureau har överträffat våra förväntningar. Vi är jättenöjda med vårt samarbete och den hjälp vi har fått.

Vad är Nationella rådet?

Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Sveriges Kommuner och Landsting samt Socialstyrelsen bildade 2008 Nationella rådet för finansiell samordning. Rådet behandlar frågor om finansiell samordning (Finsam) som är av gemensamt intresse. Syftet med rådet är också att, i enlighet med regeringens intentioner, ge samverkan den legitimitet och förankring som är nödvändig.

Detta är Finsam

Den 1 januari 2004 trädde lagen om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser i kraft, i dagligt tal Finsam. Lagen gör det möjligt för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommun och landsting/region att samverka finansiellt inom välfärds- och rehabiliteringsområdet. Tillsammans bildar de fyra parterna ett samordningsförbund och beslutar själva hur samarbetet ska utformas och bedriver samverkan utifrån lokala förutsättningar och behov.

Vad gör Samordningsförbundet i Halland?

Samordningsförbundet i Halland finns för att underlätta för alla som jobbar med människor med behov av stöd från flera myndigheter. Uppdraget är att bidra till att så många hallänningar som möjligt kan försörja sig själva. De fyra målområdena består av samordnad rehabilitering, metodutveckling, kunskapsutveckling och inkluderande arbetsliv. Samordningsförbundet finansieras av Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Region Halland samt Hallands kommuner.

Halmstad Convention Bureau kan hjälpa dig

Halmstad Convention Bureau Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. värvar och utvecklar evenemang och möten. Vi stöttar arrangörer och organisationer genom hela processen från idé till genomförande. Hjälpen är kostnadsfri. Finsamkonferensen är ett exempel där vi har fungerat som sparringpartner till en lokal värd.

Ett annat exempel är Vatten Avlopp Kretslopp som är ett stort årligt branschmöte. 2019 års hölls det i Halmstad. Här bjuder arrangörerna på sina mest värdefulla tips för dig som ska arrangera en stor konferens eller kongress i Halmstad. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter