English
Publicerad 30 april 2020

UEFA F17–EM skapade något speciellt

Åtta collage skapade av skolklasser från Halland i samband med UEFA F17-EM 2020

Collage från projektet Jaget och laget

Med färgrika collage, skapade inom Konst i Hallands pedagogiska projekt Jaget och laget – fotbollskultur i serieform, intar nu tjugo mellanstadieklasser från Falkenberg, Varberg och Halmstad stadsinformationstavlorna i centrala Halmstad. En plats där barns uttryck sällan syns.

Projektet initierades med anledning av UEFA F17-EM som skulle avgjorts i Falkenberg, Varberg, Halmstad och Ängelholm i maj. På grund av coronavirusets spridning flyttades mästerskapet fram på obestämd tid. Detta har dock inte hindrat att man i konstprojektet knutit an till evenemanget och dess slogan Winning Together med fokus på kvinnligt ledarskap och laganda.

I tider av social distansering är lagandan viktigare än någonsin

Tanken var att barns teckningar skulle lyfta evenemanget. Det gör de också, men på ett annat sätt. Den 4–31 maj visas de nu istället i anslutning till Svenska Fotbollförbundets så tänkvärda slogan Winning Together – en paroll som känns aktuell även i tider av social distansering. Laganda och ledarskap är viktigare än någonsin.

– Att jobba för att få hit evenemang till Halmstad innebär så mycket mer än att skapa en tillfällig underhållning för våra invånare och besökare. Det är ett långsiktigt arbete som skapar mervärden för hela samhället och inte minst besöksnäringen. Vi samarbetar dessutom ofta regionalt i projekten, som i fallet med UEFA F17-EM. Nu har vi en situation som vi inte kan styra över. Därför känns det extra glädjande att trots att evenemanget är framflyttat kan vi ändå få presentera hur skolelever har engagerat sig. Det visar konkret hur ett evenemang som skulle ha utspelat sig på fotbollsplanen har spridit sig till skolplanen. Här får fotbollskultur ett mycket bredare och djupare perspektiv säger Karin Prina, lokal projektledare UEFA F17-EM Halmstad.

Parallellt med stadsinformationstavlorna i Halmstad visas originalteckningar av elever från Falkenberg på Kuben i Falkenberg den 4–17 maj och av elever från Halmstad, på Stadsbiblioteket i Halmstad den 9–23 maj.

Inbjudan

Under maj månad kommer skolklasserna som skapat collagen att gå en stadsvandring där de tittar på sina egna och andras collage och samtidigt tar del av stadens historia. Tisdagen den 5 maj kl 13.00 finns möjlighet att följa med en fjärdeklass från Östergårdsskolan i Halmstad. Vi utgår från Hallands Konstmuseum kl 13.00 och avslutar vid Halmstads Centralstation ca kl 14.00.

Kontakt

Lotta Sandberg
konstpedagog Hallands Konstmuseum/Konst i Halland
Tel: 035-16 23 07
lotta.sandberg@hallandskonstmuseum.se

Karin Prina
Projektledare Evenemang & Möten, Destination Halmstad AB
Mobil: 070-812 50 25
karin.prina@halmstad.se

Läs mer om Jaget och laget – fotbollskultur i serieformat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter