English
Publicerad 30 januari 2020

100 dagar kvar till UEFA F17-EM 2020 på hemmaplan – ambassadör utsedd

Elin Rubensson ambassadör för UEFA F17-EM 2020

Det är idag exakt 100 dagar kvar till F17-EM sparkas igång i Sverige. Mästerskapet avgörs mellan 9-22 maj i värdstäderna Falkenberg, Varberg, Halmstad och Ängelholm.

Förberedelserna fortsätter och nu kan mästerskapets ambassadör presenteras: Elin Rubensson, med 69 landskamper för svenska damlandslaget.

– Det kändes helt rätt att tacka ja till ambassadörskapet. Det är viktigt för unga spelare, både på bredd- och elitnivå, att ha förebilder och jag hoppas att jag och andra landslagsspelare kan vara det, säger Elin Rubensson och fortsätter:

– För spelare som redan i ung ålder nått långt i sin utveckling vill man försöka motivera och visa upp vad resultatet av hård träning kan leda till i den fortsatta karriären. Och på ett bredare plan är det viktigt att visa glädjen med fotbollen och de otroliga minnen som skapas. Jag hoppas det kan bidra till att fler unga tjejer både vill börja spela fotboll, men också vill fortsätta spela fotboll högre upp i åldrarna, säger Elin Rubensson.

Som ambassadör för UEFA F17-EM 2020 kommer Elin närvara vid olika aktiviteter kring mästerskapet, samt hjälpa till att vara ansiktet utåt för mästerskapet och skapa medvetenhet kring turneringen. Och spelarna i det svenska F03-landslaget kommer i maj få uppleva precis det Elin Rubensson själv upplevde under sommaren 2012 – nämligen att spela ett Europamästerskap på ungdomsnivå.

– Jag hoppas kunna inspirera både spelare och fotbollspublik till ett glädjefyllt och minnesvärt fotbollsmästerskap. Jag minns givetvis hur det kändes för egen del när vi vann F19-EM 2012. Det var en stor glädje, bra känsla och en stolthet att spela för landslaget i mitt första stora mästerskap. Jag är säker på att både spelare och publik kommer få uppleva samma känslor och spännande matcher som då, med den extra fördelen att få uppleva allt på hemmaplan i Sverige.

Sverige är som värdnation kvalificerat för mästerskapet men övriga sju deltagande nationer kommer via kvalspel bli klara under mars månad. Europas åtta bästa lag kommer därmed göra upp om EM-titeln i Sverige senare i år, där de tre bästa dessutom kvalificerar sig till VM senare under året.

- Europas stornationer är med i den sista delen av kvalspelet så räkna med att det kommer bli tuffast möjliga motståndare som kommer till mästerskapet. Det är häftigt och innebär riktigt bra matcher i samtliga fyra värdstäder, avslutar Elin Rubensson.

Matchdagar på Örjans vall i Halmstad: 10, 13, 16, 19 och 22 maj

Mer information om mästerskapet www.svenskfotboll.se/f17-em Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter