English
Publicerad 17 januari 2020

Fairplaysport får dubbla SM i Halmstad under 2020

Ultimate frisbee

Foto: Bildbyrån

Ultimate frisbee är en av de spännande idrotter som är med i SM-veckan i Halmstad 24–30 juni.

Svenska Ultimateförbundet storsatsar på att etablera sporten i Halmstad. Innan SM-veckan kommer det att genomföras ett inomhus-SM i Högskolehallen 21–22 mars. I höstas startade Halmstad Studentidrottsförening en träningsgrupp i sporten och kommer nu att vara med och arrangera dubbla SM-tävlingar under 2020.

– Det här är jättehäftigt! Jag fick upp ögonen för Ultimate frisbee i somras och ville få ihop en träningsgrupp. Nu får vi två SM-tävlingar i Halmstad under 2020 och massor av hjälp som skapar ännu större intresse för sporten, både bland vuxna och ungdomar, säger Fredrik Mattsson, initiativtagare till ultimateträningarna med Halmstads studentidrottsförening.

Inför SM-veckan har Svenska Ultimateförbundet valt att storsatsa på att etablera sporten i Halmstad genom flera aktiviteter varav en är ytterligare ett SM – det inomhus. SM-tävlingarna väntas locka Sveriges absolut bästa Ultimatespelare och cirka 100 deltagare.

– Ultimate frisbee är en fantastisk idrott, som passar utövare i alla åldrar. När vi fick chansen att vara med på SM-veckan i Halmstad ville vi skapa något bestående. Halmstad har alltid varit en knutpunkt mellan våra föreningar i södra Sverige och på Västkusten och det är ett naturligt steg för oss att satsa på att få igång en förening i Halmstad, säger Editha Ehrmanntraut, styrelsemedlem i Svenska Ultimateförbundet.

Halmstad Studentidrottsförening hoppas kunna ställa upp med lag i båda SM-tävlingarna, men får framför allt vara med och lära sig att arrangera stora tävlingar och knyta kontakter med andra spelare och klubbar runt om i landet.

Satsningen stöttas av Högskolan i Halmstad, Halmstads kommun och inte minst RF-SISU Halland, som stöttar med kompetensinsatser och föreningsutveckling

– Vi är väldigt stolta över detta nya samarbete. Det är sådana här varaktiga effekter som vi vill skapa för Halmstad genom SM-veckan, säger Ann Johansson, chef evenemang och möten på Destination Halmstad.

Kontakt

Fredrik Mattsson, Ultimate Frisbee, Halmstads Studentidrottsförening
Telefon: 070 520 47 21
E-post: fredrik960224@gmail.com

Editha Ehrmanntraut, Svenska Ultimateförbundet
Telefon: 072 517 42 06
E-post: editha@ultimatesweden.se

Ann Johansson, Destination Halmstad
Telefon: 0706-70 75 84
E-post: ann.johansson@halmstad.se

Åsa Agmyr, Idrottskonsulent RF-SISU Halland
Telefon: 0703-41 40 03
E-post: asa.agmyr@rfsisu.se

Projekt inom ultimate frisbee i Halmstad

  • Play for fun-turnering med erfarna såväl som nya spelare med HSIF
  • Workshop för idrottslärare i Ultimate Frisbee 11 februari
  • Skolmästerskap för grundskola samt gymnasium 17 mars i Halmstad Arena
  • Inomhus-SM för seniorer i Högskolehallen 21-22 mars
  • Beachsöndagar i maj och juni på Tylösands strand
  • Beach-SM på Tylösand under SM-veckan 27-28 juni
  • Mini-turnering med Halmstads studentidrottsförening

Så fungerar Ultimate frisbee

Ultimate frisbee är en lagsport som kan spelas såväl inomhus som utomhus. Lagen kan vara mixade och består av fem spelare vid inomhusspel eller sju spelare vid utomhusspel. Den som håller i frisbeen får bara rotera med en fot i marken, likt i basket, för att sedan passa till nästa spelare. Mål görs genom att fånga frisbeen i en målzon. En match i Ultimate har ingen domare utan bygger på fair play.

Fler nyheter