Skådespelarnas kemi lyfter Dödsdansen
En intervju med sådana storheter som Lena Endre, Mikael Persbrandt och Thomas Hanzon har definitivt sin charm, och utmaningar. Charmen är att de bjussar på sig själva. Utmaningen är att de gärna pratar samtidigt.
Vi har haft förmånen att få intervjua de här tre erfarna skådespelarna med meriter så tunga så att om det varit ryggsäckar hade trion gått dubbelvikta. Den 18 november spelar de på Halmstads Teater.
Samma pjäs men nya skådespelare
Det är helt fantastiskt att föreställningen återkommer till Halmstads Teater just i år. För 70 år sedan spelades exakt samma pjäs i samband med invigningen av den nybyggda teatern. Men då med skådespelare som Karin Kavli, Kolbjörn Knudsen och Erland Josephsson. Året var 1954. Men Dödsdansen skrevs redan år 1900 av den berömda författaren August Strindberg. Nu är det som sagt nya skådespelare som tolkar denna klassiker.
Här kommer intervjun
Vem som sade vad kan vi låta vara osagt. Utan vi bakar helt enkelt ihop det. För Lena, Mikael och Thomas var rörande ense i sina svar. De har en sprakande kemi ihop. Något som särskilt märks på scen. En sak är säker - det finns risk för att du får ”dödskul” på Dödsdansen. I det svarta gömmer sig stor komik.
I slutet av artikeln får du veta deras respektive svar på lättsamma This or that.
Har någon av er besökt Halmstad privat?
–Vi har stannat över på Gessles hotell (Hotel Tylösand) vid några tillfällen. Det är fantastiskt vackert i Tylösand. Thomas har dessutom en vän i Tylösand som han har besökt ett antal gånger.
Pjäsen framfördes vid invigningen av Halmstads Teater 1954. Hur känns det för er att återuppliva samma föreställning på denna scen 70 år senare? Tror ni att publiken upplever pjäsen annorlunda idag än då?
–Det här en klassiker för att den är så tidlös. Den handlar om tvåsamhetens helvete. Besökarna kommer att få storartad underhållning. Stefan Larsson som har regisserat föreställningen har skrivit bort alla tidsaspekter. Vi tror att publiken idag uppfattar föreställningen som mer komisk.
Förr var den säkert mer chockartad.
Ni 10-årsjubilerar med pjäsen, vad är det som gör att ni inte kan släppa den?
–För att den är så tidlös. Vi tänker att vi alltid kan ha jobb med den här pjäsen så vi satsar på att komma in med rollatorer. Ni har väl tillgänglighetsanpassat scenen undrar de med glimten i ögat.
Vad kan Halmstadpubliken förvänta sig av Dödsdansen?
–Att bli väldigt berörda av den. Vi brottas med samma saker idag, som då – den är alltid aktuell. Vi lovar att vi alltid gör vårt bästa. Publiken kommer inte att bli besviken. Dessutom ska ni veta att det är otroligt svårt att få ihop oss och våra scheman, därför är det här ett unikt tillfälle.
Vilken känsla vill ni att publiken ska bära med sig hem?
–De kommer att få se jäkligt bra teater. De kommer att bli glada. Det här är teater helt utan effekter, rent och avskalat. På scen finns tre personer och tre stolar. Dödsdansen kommer att bli väldigt rolig och uppsluppen. Vi går på komedispåret och bjuder på stor underhållning. De drastiska situationerna i den totala svärtan blir oftast komiska. Det är då vi skrattar åt eländet. Humor är en stark kraft.
Sedan är vi lite nyfikna på vad ni uppskattar mest när ni kommer till en spelplats?
A och O är en bra salong och bra akustik. När det är en så avskalad föreställning måste du kunna känna att du når ut. Snygga loger är också trevligt. Men vi kan leva utan det, vi är vana att samsas i en.
(För info så har Halmstads Teater kanonbra salong, akustik i toppklass och finfina loger – plus publik i mästarklass!)
Om Dödsdansen
Dödsdansen firar 10 års-jubileum med Lena Endre, Mikael Persbrandt och Thomas Hanzon i rollerna. Det här är en exklusiv turné med författaren August Strindbergs mästerverk Dödsdansen som han skrev år 1900.
Artillerikaptenen Edgar (Mikael Persbrandt) och hans hustru, före detta skådespelerskan Alice (Lena Endre), lever tillsammans i ett bottenfruset äktenskap sedan många år. De plågar varandra som en del i den dagliga rutinen och är den andres fångvaktare, isolerade som de är på en befästningsö lång ut i skärgården. När Kurt (Thomas Hanzon), en släkting från Amerika kommer på besök bryts dödläget och tjugofem års bitterhet kommer i dagen.
Det här är tragikkomik på högsta nivå. Se till att säkra din biljett till denna fantastiska föreställning: Halmstad Tourist Center (035-12 02 00) och www.ticketmaster.se.
This or that
Vid varje intervju vi gör brukar vi köra This or that. Det här är denna trios val.
Lena
Soluppgång eller solnedgång
Skogsvandring eller vattensport
Fine dining eller food truck
Sjö eller hav
Planerat eller spontant
Konst eller historia
Cykel eller elscooter
Fiska eller paddla
Hotell eller husbil
Mikael
Soluppgång eller solnedgång
Skogsvandring eller vattensport
Fine dining eller food truck
Sjö eller hav
Planerat eller spontant
Konst eller historia
Cykel eller elscooter
Fiska eller paddla
Hotell eller husbil
Thomas
Soluppgång eller solnedgång
Skogsvandring eller vattensport
Fine dining eller food truck
Sjö eller hav
Planerat eller spontant
Konst eller historia
Cykel eller elscooter
Fiska eller paddla
Hotell eller husbil
Om Halmstads Teater
Halmstads Teater Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en K-märkt funkisbyggnad som vi Halmstadbor är mäkta stolta över. Den 13 november 1954 invigdes teatern under pompa och ståt. Genom åren har denna institution bidragit till att skapa nya minnen och upplevelser hos sina besökare. Precis som det ska vara. Medlemmarna i Halmstadgruppen, de som tog surrealismen till Sverige, fick sätta stor prägel på inredningen. Det sitter i golvet, taket och i väggarna. Ta gärna en titt när du är på Halmstads Teater.