English
Publicerad 2 maj 2024

Vi lanserar Halmstad Stories –Berättelser i din bakficka

Vi är stolta över att idag kunna presentera Halmstad Stories, ett samarbetsprojekt som ger både invånare och besökare en spännande inblick i Halmstads rika historia, kultur och musik.

Halmstad Stories är resultatet av ett intensivt och framgångsrikt samarbete mellan GIS-experter på Halmstads kommuns bygg- och miljöförvaltning, kulturförvaltningen, Destination Halmstad, det lokala föreningslivet och lokala artister. Projektledare för genomförandet av satsningen är Lisa Berggren, kommunikatör på Destination Halmstad.

– Vi ville skapa en plattform där människor enkelt kunde ta del av audioguider och upptäcka Halmstads historia på ett nytt och spännande sätt. På så vis föddes idén om Halmstad Stories säger Lisa Berggren. Det här är mer än bara en guide - det är en berättelse om vår stad. Du kan lyssna, läsa, se bilder, kartor och filmklipp. Det ger varje plats helt nya dimensioner. Och det har varit ett fantastiskt gränsöverskridande arbete där alla bidragit på olika sätt.

Ny applikation som inte kräver en app

Plattformen har inspirerats av kommunens egenutvecklade kartverktyg Hajk och har utvecklats för att ge användarna en optimal upplevelse när hen upplever Halmstad. Eftersom Halmstad Stories är en webbplats behöver du inte ladda ner en app som tar minne i mobilen. Istället får du allt via webbplatsen som främst är skapad för mobil, men även fungerar på exempelvis en dator. Användaren söker upp en guide som hen är intresserad av genom en inspirerande bildlista, kortfattad lista eller en karta och kan se på kartan var hen befinner sig.

Jacob Wodzynski, systemutvecklare inom GIS-gruppen på Halmstads kommun, som varit involverade i projektet, tillägger:

– Vi utgick från vår karttjänst Hajk men insåg snabbt att vi behöver mer än så för att skapa en optimal användarupplevelse som möjligt. Så jag utvecklade en fristående applikation som sedan fylldes på av de andra projektdeltagarna med ett fantastiskt innehåll. Vi har gemensamt arbetat hårt för att skapa en användarvänlig plattform som ger tillgång till Halmstads rika historia och kultur. Vi är stolta över att nu kunna erbjuda detta till våra invånare och besökare, säger Jacob Wodzynski.

Plattform med guider om både historia och pop

Halmstad stories är en ny plattform där besökaren själv kan gå olika guidade turer både i och utanför Halmstad city. Till varje stopp finns text, foto och en ljudfil där besökaren får veta mer om stoppet. Ofta finns även en film. Redan till hösten är nya guider planerade om olika geografiska område och kultur.

Guider vid lanseringen

Vid lanseringen innehåller Halmstad Stories guiderna:

  • En historisk stadsvandring
  • Berättelser om Halmstad slott
  • Friluftsmuseet Hallandsgården
  • Slaget vid Fyllebro
  • Vikingaslaget vid Nissan

Den historiska stadsvandringen, som är skapad av Gamla Halmstad, är helt ny. De sista justeringarna gjordes förra veckan. För att kvalitetssäkra innehållet har vi även tagit hjälp av Hallands Konstmuseum till guiden om Halmstad slott och den historiska stadsvandringen. Hallands Konstmuseum har även bidragit med en guide om Friluftsmuseet Hallandsgården. Slaget vid Fyllebro är skapad av Hallandsguiderna.

Premiär för guider om Gyllene Tiders Halmstad

Den 12 juni släpps ytterligare två guider som följer i Gyllene Tiders fotspår. Det blir en promenad genom stan och en bilburen tur runt Halmstad. Materialet är helt nytt och delar av historierna har aldrig delats av bandet tidigare.

Flera språk för utländska besökare

Inför sommarsäsongen kommer guiden om Halmstad slott att översättas till engelska, danska och tyska. Även plattformen kommer att översättas för att den också ska kunna nyttjas av Halmstads utländska besökare. Fler guider kommer översättas efter hand.

Halmstad Stories kostar inget att använda. Här kan du läsa mer om Halmstad Stories – berättelser i din bakficka. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ljudfiler

Ljudfilerna nedan är fria att använda. Klippen är från guiden Historisk stadsvandring, skapad av Gamla Halmstad.

Bakre raden: Marcus Andreasson, Destination Halmstad, Jacob Wodzynski, Bygg- och kartavdelningen på Bygg- och miljöförvaltningen, Staffan Karlsson, Gamla Halmstad.
Främre raden: Ola Magnusson, Kulturförvaltningen, Malin Backe, Destination Halmstad, Lisa Berggren, Destination Halmstad och Sven Johansson, Gamla Halmstad.

Kontakt

Lisa Berggren

Kommunikatör och projektledare för Halmstad Stories, Destination Halmstad.
E-post: lisa.berggren@halmstad.se. Mobil: 0733-87 77 43.

Jacob Wodzynski

Systemutvecklare, Bygg- och kartavdelningen, Bygg- och miljöförvaltningen, Halmstads kommun.
E-post: jacob.wodzynski@halmstad.se. Mobil: 0733-05 61 53

Sven Johansson

Ordförande i föreningen Gamla Halmstad
E-post: sven.johansson99@gmail.com. Mobil: 0705-14 47 03