- Startsida
- Årets stadskärna
- Ansökan till Årets stadskärna 2025
- Framtid
- Handlingsplan
Handlingsplan
I arbetet med att utveckla Halmstads stadskärna har det tagits fram en handlingsplan som gäller fram till 2030. Syftet med handlingsplanen är att skapa en levande och inbjudande plats för möten, upplevelser och handel. Planen är baserad på Halmstads kommuns fördjupade översiktsplanen (FÖP) för centrum, innehåller planen konkreta åtgärder för att öka besöksflödet.
Handlingsplanen omfattar insatser inom centrums entréer, men inkluderar inte Österskans, broar, bostadsutveckling eller större infrastrukturprojekt.
Vissa åtgärder är redan igång – tillsammans skapar vi en stadskärna att trivas i!
Fokusområden perioden 2026—2030
Hamngatan
Vi vill skapa ett sammanhängande och inbjudande stråk längs Nissan, från Norre Katts park till Österbro. Här ska människor kunna promenera, slå sig ner och njuta av vattnet.
För ökad trivsel och trygghet satsar vi på belysning, kulturinslag och en genomtänkt utformning.
Under 2024 har vi testat stänga av delar delar av Hamngatan i samverkan med lokala aktörer och utveckling av konceptet kommer att fortsätta.
Centrums entréer
Halmstad ska vara en stad som bjuder in – redan på vägen hit ska du känna dig välkommen! Entréer och infarter behöver vara tydliga, attraktiva och ge en känsla av stadens unika karaktär. Besökare och invånare ska enkelt hitta till centrum, och trafikflöden ska fördelas smidigt.
Vi satsar på att utveckla och förstärka entréerna till stadskärnan med tydlig vägvisning, belysning, dekorationer och möblering. Även tunnlar och gångstråk görs mer inbjudande för att skapa en trygg och trevlig upplevelse.
2024 genomfördes flera åtgärder - tunneln vid Karlsro/Järnvägsleden har fått bättre belysning och ny grönska och tydliga hänvisningarskyltar med karta till centrum vid olika entréer är på plats.
Stråkidentitet i stadskärnan
Halmstads stadskärna ska vara både historisk och modern – en plats där kultur, grönska och vatten möts. Vi satsar på att stärka identiteten hos stadens viktigaste stråk, lyfta fram historien och skapa attraktiva, trygga miljöer för promenader, rekreation och stadsliv.
Nissanstråket
Vi utvecklar Nissanstråket för att öka närheten till vattnet och skapa en levande mötesplats. Med sittplatser, rekreationsområden och fler broar blir det lättare att röra sig längs och över Nissan.
Vallgravsstråket
Vallgravsstråket markerar läget för det som en gång varit en imponerande befästningsvall och vallgrav för att skydda stadskärnan. Stråket tar sin början med Bastionen i Norre Katts park i norr och avslutas med vallgravsmiljön i Slottsparken och slottets trädgård i söder.
Pågående utvecklingsprojekt
Utvecklingsarbetet med följande stråk har antingen påbörjats eller är pågående:
- Brogatan – hjärtliga stråket
- Storgatan – paradgatan/stråket
- Kyrkogatan – historiska stråket
- Köpmansgatan – lekfulla stråket
- Klammerdammsgatan – livfulla stråket
Mötesplatser
Halmstads centrum ska upplevas som ett gemensamt vardagsrum som alla, oavsett var i kommunen man bor, längtar till för att mötas och vimla. Här är det tryggt, mysigt och gemytligt. Vi ska gemensamt arbeta för att skapa attraktiva offentliga mötesplatser.
Exempel på åtgärder är bänkar, bord, blommor och växtlighet, utsmyckning, tillgänglighet med mera.
Pågående utvecklingsprojekt
Utvecklingsarbetet med följande stråk har antingen påbörjats eller är pågående:
- Järnvägsparken
- Sinnenas promenad
- Bastionen – grön oas
Gröna inslag
Gröna värden, levande kulturmiljöer och mysfaktor skapar identitet och attraktivitet som får invånarna att trivas och turister att lockas hit.
Det ska satsas på gröna kreativa idéer och gröna inslag i utvecklingen av identifierade stråk.
Hantering av dagvatten och biologisk mångfald är viktiga faktorer i utvecklingsarbetet.
Mätningar
Hur påverkar evenemangen flödet av människor? Vilka evenemang och aktiviteter påverkar flödet? Varifrån kommer människorna till stadskärna?
För att kunna göra rätt satsningar behöver vi göra mätningar.
Stärka samverkan
Genom att stärka den redan pågående samverkan med andra aktörer skapar vi tillsammans möjligheter och motivation.